Bakan, Enflasyonda Artış Sürebilir Dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, enflasyondaki artışı değerlendirdi. Zeybekçi, “Aldığım ilk rakamlara göre sanırım 7-8 aylık en yüksek rakama ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan, Enflasyonda Artış Sürebilir Dedi

Bunun bir ay daha böyle artış seviyesinde devam edeceğini sanıyorum.” dedi.

    Bursa’da düzenlenecek Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ödül töreni ve gala yemeğine katılacak olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaret etti. Ziyarete Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay katıldı.

    Heykel Valilik binasında gerçekleşen ziyarette gündeme ilişkin soruları cevaplayan Bakan Zeybekçi, bu gün açıklanan enflasyon rakamlarının tüm detaylarına bakamadığını belirterek şunları söyledi: “Aldığım ilk rakamlara göre oldukça son dönemlerdeki sanırım 7-8 aylık en yüksek rakama ulaştı. Bunun bir ay daha böyle artış seviyede devam edeceğini sanıyorum. Yani mayısta da böyle bir şey bekliyoruz, ama ondan sonra Türkiye’nin enflasyonla ilgili tüm yükleri çektiğinin artık biz o inançtayız. Hem kur artışından dolayı, hem TL’nin değer kaybetmesinden kaynaklanan ya da bazı siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklarını provokasyonların da getirisi olarak Türkiye’de fiyatlarda bir nebzede fiyatlarda bir nebze nispi olarak ta böyle bu enflasyona katsı yapan bir sonuç ortaya çıktığını görüyoruz.”

    30 Mart seçimlerinde Türkiye’de halkın siyasi ve ekonomik istikrar konusunda büyük bir ittifakla şu andaki mevcut durumu güçlendirerek devam etmesi yönünde iradesini beyan ettiğini anlatan Bakan Zeybekçi, şöyle devam etti: “Bu iradenin 30 Mart sonuçlarının da ben kesinlikle ekonomik sonuçlarının olacağına inanıyorum. Önümüzdeki bu haftadan itibaren bu güne kadar ertelenen ekonomik taleplerin, ertelenen pozitif yöndeki hareketlerin gerek yatırım, gerekse tüketimle ilgili gelişmelerin ertelenen kısmını da kompanse edecek şekilde önümüzdeki süreçte tekrar arayı kapatacağına inanıyorum.”

    Türkiye’nin beklentilerin üzerinde dış ticaret açığını daraltacağını ifade eden Zeybekçi, “Dolayısıyla bunun otomatik sonucu olarak da cari açıkta beklentilerin üzerinde bir olumlu yönde bir sonuç olarak daralma sağlayarak Türkiye artı ihracata dayalı, yani ihracatını artırarak sağlayacağı üretim istihdam ve tüketim artışları ile de bizim milli büyüme dediğimiz büyümesini de beklentilerin üzerinde gerçekleştirecek inşallah 2014 sonunda. Türkiye çok pozitif bir yoldadır. İnşallah bu dönemde de Türkiye bu güne kadarki edilgen ekonomi olmaktan, etken ekonomi olmaya da çok yoğun bir dönüşüm yaşayacaktır. Bu önümüzdeki kısa vadelik dönemde. Türkiye’de gündeminde artık enflasyonunun bir risk olmaktan çıktığı, cari açığını ekonomisini negatif yönden çıktığı bir düzeyde doğru sağlıklı bir şekilde yürümeye devam edeceğiz.” dedi.

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, piyasalarla ilgili bir soruya şu karşılığı verdi: “Arkadaşlar bunlar sonuçların sonuçları tabi. Bunlar seçimlerden önce çarşambadan önce başlayan pozitif yönde bir süreçtir. Yani piyasalar pazar günkü seçimden. 30 Mart seçimlerini, geçen çarşambadan itibaren satın almaya başlamışlardı zaten. Gerek faizlerdeki düşüş, gerekse TL’nin değerlenmesi, gerekse borsadaki yükselme tamamen siyasi riskin, bunun sonucu olarak ta ekonomik istikrarsızlık riskinin ortadan kalkmasının yansımasıdır.”

    Türkiye’nin gezi olaylarından itibaren suni bir ortama sürüklenmeye çalışıldığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, şunları kaydetti: “Türkiye hiç hak etmediği suni bir ortama götürülmeye çalışıldı ama millet buna gerekli cevabı verdi. Bundan sonra dileriz ve umarız ki siyaset kendi arızalarını gidermek kayıt ve şartı ile tabi ki. Çünkü biz maalesef bizim şu andaki siyaset yapımız, güçlü bir muhalefet üretemeyen bu siyaset yapımız, iktidar ümidi olan bir muhalefet üretemeyen bu siyaset yapımızda hakikaten böyle kalıcı adımlar atmayı da diliyoruz. Ama milletin verdiği cevap yeterlidir. Bu ekonomik gelişmeler içinde gerekçedir. İnşallah şu anda bir yıldır kaybettiğimiz, o geçen sene mayıs ayından itibaren kaybettiğimiz o Türkiye’de faizlerin yüzde 4,6’ya indiği Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha olumlu göstergelerinin olduğu Türkiye’nin o bıraktığı yerden tekrar yükselmeye doğru yolunun devam edeceğinin göstergeleridir bunlar inşallah.”

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, daha sonra yürüyerek geçtiği Ulu Camii'nde kıldığı ikindi namazının ardından hayatını kaybeden Hürriyet Meslek Lisesi Müdürü Gürol Erişmiş’in cenaze namazına katıldı.

Yorumlar