Bakan Eker: Yağış az, endişeliyiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şu an meteorolojik kuraklığın yaşandığını, tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eker: Yağış az, endişeliyiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şu an meteorolojik kuraklığın yaşandığını, tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını belirtti. Kendileri için tarımsal kuraklığın önemli olduğunun altını çizen Eker, “Yağan yağmur miktarı daha az. Endişe taşıyoruz.”dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, 2013 yılını düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Toplantıda gazetecilerin “2014’te et ithalatı ne kadar olacak.” sorusuna Eker, şöyle karşılık verdi:

“2013’te et ithalatı yapılmadı. Çok söyledik. Çok söylemekle olmuyor. Türkiye, Trakya’ya sınırlı sayıda hayvan getirdi. Onun dışında getirmedik hiç. Amaç sınırlı bir alanda belirli amacı karşılamaktı. Kırmızı et de üretim geçen yıl 916 bin tondu. 1 milyon 700 bin ton beyaz et üretim var. Büyük bir artış söz konusu.

2002’de 10 milyon hayvan vardı, bu gün 14 milyon 100 bine çıktı. 30 sene öncesinin rakamının üzerindeyiz. 1984’teki rakamın üzerinde. O tarihte, 12,4 milyon iken bunun yüzde 3’ü yüksek verimli ırktı. Bugün yüzde 40’ı yüksek verimli. Dolayısıyla et ve sütün verimliliğinin artmasındaki temel sebep bu.

Geçmişte sütçü ırklar alınıyordu, bunların yavruları daha sonra kesiliyordu. Dünya etini etçi ırklardan alıyor, sütünü sütçü ırktan. Bütün ülkeler, kendi coğrafyalarına uygun hayvandan alıyor ürünlerini. Biz, bunu yapmamışız geçmişte. Almışız Almanya’dan süt ineklerini. Türkiye artık oraya geçmek zorunda. Türkiye sınıf atlamak zorunda. Onun için İnsanlar politika yapacak. Bununla ilgili ithalata bağımlı olmayalım, gene yapalım. Melez hayvanlarımızla etçi ırkların kalitesini arttıralım. Artık oraya gidelim. Et verimimiz de yükselsin. Bunun dengeye getirilmesi gerekiyor. Küçük başla ilgili projemizi yapalım. Cumhuriyet tarihinde ilk defa, küçük başı destekleyen hükümetiz. Dünya üretiminde, AB ve dünyanın yediği kırmızı etin büyük kısmı domuzdur. Kırmızı etin yüzde 60’ı domuz. Dünyanın yüzde 58’i domuz. Bu işi biliyoruz diyen arkadaşımız bunu ihmal ediyor.”


“Kar yağmadı, endişeleriniz var mı?” sorusu üzerine de Eker, bir meteorolojik kuraklığın yaşandığını anlattı. Henüz tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını ifade eden Eker, bakanlığın tarımsal kuraklığı önemsediğini dile getirdi. Eker, “Yağan yağmur miktarı daha az. Endişe taşıyoruz. İlk bahar yağışları tarımsal kuraklık açısından önemli. Hububat da ilk bahar yağışları önemli. O dönemi bekleyeceğiz. Ekilişlerle ilgili endişe edeceğimiz durum yok. Hububat da iklim parametrelerde azalma beklemiyoruz.” dedi.

“2014’TE 10 MİLYAR DESTEK”

2014 yılında tarımsal desteğin ne kadar hayvansal destek ne kadar gerçekleşeceğinin sorulması üzerine ise Mehdi Eker, “2014’te toplamda 10 milyar destek verilecek. Hayvancılığa ise 3 milyarın üzerinde destek sağlanacak. Net söyleyemiyoruz. Çıkacak ürüne pirim olarak ödeyeceğiz, çünkü.” bilgilerini verdi.

Eker, 2002’de hayvancılığa yüzde 4,4’ destek verilirken, bu gün yüzde 30 destek verdiklerini söyledi.

GDO’LU ÜRÜNLERİN KULLANIMı SOSYOEKONOMİK GEREKÇE İLE DURDURULDU

“Danıştay iki çeşit GDO’lu mısırın kullanılmasını engelledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu bakan, şöyle cevapladı:

“Danıştay yürütmenin yürürlüğünü oy birliği ile durdurdu. Dava esastan görüşülecek. Daire kendi kararında ısrar ediyor. Dünyadaki uygulamalar…İki mısır çeşidi var. Bizde insan gıdası olarak tüketilmesi yasak. Gıda maksatlı tüketilmesi ithal edilmesi de yasak. Buradaki adli bir karar ona uygulanacak.

Biyogüvenlik kurulunda 100 yakın birim var. Komite bunu risk esasına göre değerlendiriyor. Sosyoekonomik riski ele almışlar. Biz, tedbiri sıkı olsun, diye dördüncü risk kurduk. Sosyoekonomik risk. Ürünün ithal edilmesi ile, o ülkedeki üreticilerin zarar görme ihtimali var mı yok mu, buna bakıyoruz. Danıştay’ın kararı, sosyoekonomik riskle ilişkili.”

KAÇAK KANOLA SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

Mehdi Eker, Trakya’daki kaçak kanola tohumu ile ilgili soruşturmanın hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine de konu ile ilgili müfettişleri görevlendirdiklerini aktardı. Sonuçların henüz gelmediğini bildiren Eker, “Yine orada üretilen tohumlar. Dışarından temin yok. Bir firmanın ambalajı kullanılmış. Kayıt dışı ambalaj içinde dağıtmışlar. İnsanlar ambalaja bakarak şu firmanındır, diye başvuruda bulunmuşlar. İşin adli boyutu yürüyor.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar