Bakan Eker: Türkiye'de tarımsal verimlilik son 10 yılda arttı

Konya Tarım Fuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Endonezyalı mevkidaşının katıldığı törenle açıldı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarımsal verimliliğin, özellikle son 10 yılda geliştirilen...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eker: Türkiye'de tarımsal verimlilik son 10 yılda arttı

Konya Tarım Fuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Endonezyalı mevkidaşının katıldığı törenle açıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarımsal verimliliğin, özellikle son 10 yılda geliştirilen stratejik bakış açısıyla, oluşturulan yeni destekleme politikalarıyla, uygulanan projelerle arttığını söyledi.

Eker, Konya Ticaret Odası-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki Konya 12. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın açılışında, fuarların en son teknolojilerin insanlarla buluştuğu, sektör paydaşlarının bir araya geldiği, ticari bağlantıların yapıldığı önemli etkinlikler olduğunu belirtti.

Fuarda, son geliştirilen teknoloji ve ürünlerin sergilenmekle kalmadığını, 20'den fazla ülkeden gelen firmaların temsilcilerinin ticari faaliyetlerle ilgili görüşmeler yaptığını ifade eden Eker, Konya'nın bu anlamda bir buluşma noktası olduğunu bildirdi.

Eker, Konya Fuarı'na Endonezya Tarım Bakanının katılmış olmasının özellikle tarımsal ilişkilerin daha iyi noktalara gelmesine vesile olacağını bildirdi.

Eker, bu tür etkinlikleri, fuarları sektör için önemli gördüklerini, geliştirilen teknolojik ürünlerin, girdilerin, bu fuarlar aracılığıyla tanındığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Fuarlar, firmaların birbirleriyle daha iyi yarışacakları rekabet ortamına vesile oluyor. Biz Türkiye'de birçok tarımsal faaliyetin insanlığın tarihiyle başladığını biliyoruz. Yeryüzünde bugün milyarlarca insanın temel gıda maddesini oluşturan buğday başta olmak üzere birçok zirai ürünün anavatanı Türkiye. Türkiye'de tarımsal verimlilik, özellikle son 10 yılda geliştirilen stratejik bakış açısıyla, oluşturulan yeni destekleme politikalarıyla, uygulanan projelerle arttı. Türkiye'de hamdolsun bitkisel üretim değeri, tarımsal üretim değeri, hayvancılıkla birlikte 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı. Aynı alanda biz 23 milyar dolarlık üretim değeri yerine artık 62 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyoruz. Bu, uygulanan politikalarla, projelerle ve destekleme politikalarıyla sağlanıyor."

Bilgi ve teknolojinin tarımın olmazsa olmaz girdileri olduğunu anlatan Eker, "Biz Türkiye'de çiftçi daha çok mekanize olsun, verimliliğini artırsın diye, çiftinin kullandığı 30'un üzerinde tarımsal alet ve makineyi 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren destekleme kapsamına aldık. Bugün de devam ediyor. Bugüne kadar yüzbinlerce makine ekipman projesine destek verdik" diye konuştu.

Bölgeyi, tarımsal inovasyonda, gelecek yüzyılın en önemli gündemi olan kuraklık ve küresel iklim değişikliği noktasında bir AR-Ge merkezi haline getirmeyi planladıklarını dile getiren Eker, o nedenle de dünyada örneği 2 tane olan bir kuraklık test merkezinin Konya'da kurulduğunu aktardı.

Bakan Eker, "Kuraklığa mukavim bitki çeşitlerini geliştirilmesi bizim gündemimizde ve kuraklık test merkezi bu nedenle çok önemli" dedi.

Konuşmaların ardından Eker, Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir Suswono Mma ve diğer protokol üyeleriyle kurdeleyi keserek Konya Tarım Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Eker ardından, stantları gezerek firma yetkililerinden sergilenen ürünler hakkında bilgiler aldı. Bakan Eker ve Mma, bir traktöre binerek birlikte poz verdi.

BAKAN EKER'DEN KONYALI ÇİFTÇİLERE MÜJDE!

Konya Tarım Fuarı'nın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, iktidarları döneminde 3.6 milyar lira nakdi destek alan Konyalı çiftçinin hesabına 29 Mayıs’ta 85 milyon lira hibe desteğinin de yatırılacağını duyurdu.

Tarım Fuarının açılışında yaptığı konuşmada Ak Partİ hükümetlerinin çiftçiye verdiği destekleri anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye’de tarım sektörü son 10 yılda, geliştirilen stratejik bakış acısıyla, uygulanan projelerle, yeni destekleme politikasıyla, tarımsal verimlilik arttı" dedi. "Bilgi ve teknoloji tarımın olmazsa olmazıdır" diyen Bakan Eker, Türkiye’de çiftçi daha çok mekanize olsun diye, çiftçinin kullandığı 30’un üzerinde alet ve makineyi desteklemeye başladıklarını anlattı. Bugüne kadar 100 binlerce makine ve ekipman projesine destek verdiklerini ifade eden Eker, besicilik alanında Konya’yı yeni bir bölgesel kalkınma projesiyle destekleyeceklerini açıkladı. Konuşmasında bir de müjde veren Eker, iktidarları döneminde 3. 6 milyar lira nakdi destek alan Konyalı çiftçinin hesabına 29 Mayıs’ta 85 milyon lira hibe desteğinin de yatırılacağını duyurdu.

Anadolu'nun en büyük fuar organizasyonlarından biri olan fuar, 31 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Konya Tarım Fuarı'nı, 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar