Bakan Eker: Tarımsal kalkınma için eğitime önem veriyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımsal kalkınmanın sağlanması adına eğitim çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eker: Tarımsal kalkınma için eğitime önem veriyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımsal kalkınmanın sağlanması adına eğitim çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

Mehdi Eker, zirai öğretim faaliyetlerinin başlangıcının 168. yılı nedeniyle mesaj yayımladı. Eker, bakanlık olarak eğitim faaliyetleri kapsamında 10 bin tarım danışmanı istihdam ettiklerini; sertifikalı tarım danışmanlığı uygulamalarına yer verdiklerini açıkladı.


Eker, sivil toplum örgütleri, özel teşebbüsler, tüketicilere yönelik kapasite geliştirme ve farkındalık yaratma konularında yürüttükleri çalışmalar ile tarımsal eğitim ve yayım alanında aktif rol oynadıklarını belirtti.

“11 YILLIK ÇALIŞMA TÜRKİYEYİ ÖN SIRALARA TAŞIDI”

10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla tarımsal eğitim öğretim alanında atılan ilk adımın, tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeyine ulaştığına işaret eden Eker, “Tarımın iktisadi bir faaliyet olduğu anlayışından hareketle, stratejik bir plan dahilinde Bakanlığımızın son 11 yıldır yaptığı çalışmalar da sektörün köklü sorunlarına çözüm olurken gerek gıda güvenilirliği, gerek üretim, gerekse ihracat bakımından ülkemizi ön sıralara taşımıştır.

Her geçen gün değişen ve gelişen bilimsel ve teknolojik imkanlarla birlikte dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişmektedir. Sektörde rekabetçilik ve sürdürülebilirlik ön plana çıkan kavramlar haline gelirken, küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış, yaşanan finans krizinin etkileri, artan nüfus baskısı ve uluslararası ticari organizasyonların etkinliğinin artması da sektöre yön veren temel faktörlerdendir. Bu şartlar altında tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek, tarımsal geliri istikrarlı bir şekilde artırarak hayat standardını yükseltecek, kaynakların daha etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasına imkan sağlayacak tarım politikalarının başarıyla uygulanması gerekmektedir. Bunun için de iyi yetişmiş akademik kadro ile sektörün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımdaki insan kaynağına ihtiyaç vardır.” dedi.

10 BİN TARIM DANIŞMANI

Tarımsal eğitimde önemli aşamalar alındığını vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

“Ancak insanlık tarihi boyunca hayatın kaynağı olan tarım sektörünü, daha iyi noktalara taşıyabilmek için, geldiğimiz noktayı bir son değil, aksine bir başlangıç olarak değerlendirerek tarımsal öğretime de aynı derecede ağırlık vermek zorundayız. Tarımda ulusal bir milat kabul ettiğimiz bu tarihi günün, insan unsurunun ve öğretimin önemine dikkat çekmek açısından farklı bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Kaliteli ve güvenli gıda arzının sağlanması hedefi başta olmak üzere, tarımsal kalkınmanın sağlanması adına eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. Bu kapsamda, istihdam ettiğimiz 10 bin tarım danışmanı, sertifikalı tarım danışmanlığı uygulamaları ve sektörde yer alan diğer paydaşlara (sivil toplum örgütleri, özel teşebbüsler, tüketiciler) yönelik kapasite geliştirme ve farkındalık yaratma konularında yürüttüğümüz çalışmalar ile tarımsal eğitim ve yayım alanında aktif rol oynuyoruz. “

SOFRADAN ÇATALA

Bakan Eker, bilginin en değerli sermaye olduğu çağımızda; bu alanda çalışan bilim adamlarına, teknik elemanlara, çeşitli faaliyetlerle kendileri ve sektörün yanında olan paydaşlara teşekkür etti.

Eker, “Bu vesile ile özünde 'sofradan çatala' kadar meşakkatli bir sürece yön veren tarımsal öğretimin başlangıç yıl dönümünü ve Tarım Haftasını kutlarken, geçimini tarımla sağlayan, direk veya dolaylı olarak tarımla ilgisi olan herkese bereketli bir yıl diliyorum. “ ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar