Bakan Eker: İlkbaharda yağış olmazsa, tarımsal kuraklıktan endişe ederiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal kuraklıkla ilgili olarak, "Şu anda bu şekilde devam eder, ilkbahar yağışları da, iyi olursa biz endişe taşımayız.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eker: İlkbaharda yağış olmazsa, tarımsal kuraklıktan endişe ederiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal kuraklıkla ilgili olarak, "Şu anda bu şekilde devam eder, ilkbahar yağışları da, iyi olursa biz endişe taşımayız. Ama ilkbaharda, önümüzdeki aylarda, yağış olmazsa o zaman, endişe ederiz. Yani, ciddi bir tarımsal kuraklık yok." dedi.

İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı'ndaki 99. Dönem Kaymakamlık Kursu Töreni'ne katılan Bakan Eker, program çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi sebebiyle tarımsal kuraklık endişesi olup olmadığı ile ilgili olarak, Eker, "Geçtiğimiz haftalarda tarımsal kuraklıkla ilgili endişelerimizi dile getirmiştik. Tabi ondan sonra Türkiye’nin genelinde yağış oldu. Bu şekli ile devam ederse inşallah bir sorun olmaz. Ama bu şu demek değildir; tarımsal kuraklık, meteoroloji kuraklıktan farklı. Çünkü tarımsal ürünlerin, bitkilerin belirli dönemlerde suya ihtiyaç vardır. Belirli dönemlerde sadece ihtiyaç giderilirse tarımsal kuraklık olmaz. Meteoroloji kuraklık olabilir, diyelim yer altı suları, barajlar. Şuana kadar iyi. Yani Çukurova’da ekim-kasım aylarında kuraklık oldu. Çimlenme ile ilgili gecikme yaşandı ama arkasından geçtiğimiz haftalarda yağış alındı. Şu anda bu şekilde devam eder, ilkbahar yağışları da iyi olursa biz endişe taşımayız. Ama ilkbaharda, önümüzdeki aylarda yağış olmazsa o zaman endişe ederiz. Şuanda ciddi bir tarımsal kuraklık yok." diye konuştu.

"HİÇBİR ÜRÜNLE İLGİLİ ÜRETİM, ARZ VE TEDARİK EKSİKLİĞİ YOK"

Kur ile bağlantılı olarak et ve gıda ürünlerinde bir artış olup olmayacağı şeklindeki soruya da Eker, “Biz üretim, arz ve tedarik kısmı ile ilgiliyiz. Türkiye’de hiçbir ürünle ilgili bir arz eksikliği yok, bir tedarik eksikliği yok, bir problem yok. Ama geçtiğimiz haftalarda bazı ürünlere dönük spekülatif bir hareketler, kıpırdamalar oldu. Birileri böyle selde kütük kapmaya çalıştı. Patateste, fasulyede falan… onlarda dengeye oturdu çünkü yeteri kadar ürün var. Depolar patates dolu. Fasulyede öyle, 2011 yılının fasulyesi ondan sonra çıktı piyasaya. Onların etiketlerini basınla paylaştık. 2011 yılının bile fasulyeleri piyasaya yeni çıktı. Niye 2011, 2012 yılından beri saklıyor demek ki. Üretimde arzda bir problem yok. Birileri fiyatların yükselmesini istiyor gibi geliyor.”

"TÜRKİYE'NİN BÜTÜN İHTİYACINI GİDERECEK KADAR ÜRÜN VAR"

'Spekülatörler için ne yapılıyor?’ sorusuna ise Eker, şöyle cevap verdi: “Onu işte sizin aracılığınızla topluma söylüyoruz. Bir üretim ve arz eksikliği yok. Türkiye’nin bütün ihtiyacını giderecek kadar ürün var. Aslında fiyatlara baktığınızda sebze ve meyvede günlük bazda bazen oynamalar olabiliyor. Hala giriş çıkışla ilgili, hava şartları falan zaman zaman o tür şeyler olur. Ürün grafiklerine baktığınız zaman da bir oynama olmadığını görürsünüz.”
CİHAN

Yorumlar