Bakan Çelik: Keşke kırmızı plakaları Türk yapımı otomobile takabilsek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin yerli otomobil konusundaki girişimlerine şu ana kadar Türk sanayicisinden cevap gelmemesine sitem etti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: Keşke kırmızı plakaları Türk yapımı otomobile takabilsek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin yerli otomobil konusundaki girişimlerine şu ana kadar Türk sanayicisinden cevap gelmemesine sitem etti. TOBB’un düzenlediği Sanayi Odaları Konseyi’ne katılan Bakan Çelik, teknoloji çağında dünyanın artık ordularla değil uydularla rekabet ettiğini ve dünyada yaşanan değişimlere kayıtsız kalınmaması gerektiğine değindi. Geçmişte antidemokratik müdahalelerle, kavgalar ve kısır döngülerle çok zaman kaybedildiğine dikkat çeken Çelik, “Binlerce yıllık medeniyet birikimimize, yaklaşık 170 yıllık sanayi tecrübemize rağmen bilgiyi, teknolojiyi, Ar- Ge’yi, uçağı, otomobili son dönemlerde konuşmaya başladık. Keşke kırmızı plakaları Türk mühendislerinin, girişimcilerinin ürünü olan tümüyle yerli bir otomobile takabilseydik. Biz bunu 1961’de yaptık ve yine yapmak için hiçbir engel söz konusu değil.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) tarafından Sanayi Odaları Konseyi toplantısına yapıldı. Konsey Başkanlığı'nı Erdal Bahçıvan’jın yaptığı toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye’nin birçok ilinden gelen sanayi odası başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyanın pek çok yerinde siyasi ve ekonomik krizin yaşandığı, Türkiye’nin ise sürekli iyiye gittiğini söyledi. Son 11 yılda kamu-özel işbirliği ile önemli başarılara imza atıldığına dikkat çeken Çelik, 1 milyon 586 bin 284 işyeri ile ekonomiye hayat verdiklerini kaydetti. Dünyada her alanda bir değişim yaşandığını söyleyen Bakan Çelik, bu değişime direnmek yerine değişime öncülük etmenin önemli olduğunu belirtti. “20. Yüzyılda teknolojide yaşanan gelişmeler ulaştırmadan haberleşmeye üretimden istihdama, tarımdan sanayiye kadar her alanda etkisini göstermektedir. Bu çağda bilgiyi güçlendiren, kullanan ve üretime dönüştüren toplumlar her alanda önde olacak toplumlardır.” diyen Bakan Çelik, günümüzde insanoğlunun uzaya açıldığını ve devletlerin ordularla değil uydularla rekabet eder hale geldiğini söyledi.

"EKSİK OLAN BİRLİK VE CESARET"

Türkiye olarak geçmişte antidemokratik müdahalelerle kavgalarla ve kısır döngülerle çok zaman kaybettiklerini söyleyen Çelik, yerli otomobil konusunda sanayicilere sitemlerini iletti. Çelik, “Binlerce yıllık medeniyet birikimimize yaklaşık 170 yıllık sanayi tecrübemize rağmen bilgiyi, teknolojiyi, Ar-Ge’yi, uçağı, otomobili son dönemlerde konuşmaya başladık. Keşke kırmızı plakaları Türk mühendislerinin girişimcilerinin ürünü olan tümüyle yerli bir otomobile takabilseydik. Biz bunu 1961’de yaptık ve yine yapmak için hiçbir engel söz konusu değil. İnsan gücümüz, beyin gücümüz, girişimci ruhumuz var. Milletin desteği ve geleceğe dair hayalleri de var. Un, şeker, yağ var. Eksik olan sadece birlik, bütünlük ve cesaret.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin son 11 yılda her alanda büyük bir ivme yakaladığının altını çizen Çelik, ekonomik alanda yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Türkiye 2013’ün 3’üncü çeyreğinde 4.4 oranında büyüdü. Avrupa ülkeleri küçülürken biz sürekli bir büyüme içerisindeyiz. Finans yapımız sağlam. İhracatta başarılıyız. İşsizlikte mücadelede iyi bir noktadayız. 2004’ten bu yana toplam istihdamımız 6 milyondan fazla artmış ve 26 milyona ulaşmıştır. Yakaladığımız başarıların sürdürülebilir olması için demokrasimizi daha da güçlendirmeliyiz. Yıllardır enerjimizi tüketen sorunlarımızı çözüme kavuşturmalıyız.”

"İTALYA VE ÇİN ARASINDA EN GÜÇLÜ ÖZEL SEKTÖRE SAHİBİZ"

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da, özel sektör olarak son 10 yılda önemli adımlar atıldığını ve İtalya ile Çin arasında en güçlü özel sektöre, en büyük sanayi üretim kapasitesine, en geniş üretim desenine sahip bir ülke haline geldiklerini söyledi. “Bu bölgede yol, bina yapılacaksa malzeme alınacaksa Türk şirketleri tercih ediliyor. İnsanlar iyi giyinmek istiyorsa, Türk ürünlerini seçiyor.” diyen Hisarcıklıoğlu, 2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek için durmadan çalışacaklarını ifade etti. Hisarcılıoğlu şöyle devam etti: “Bunu başarabilmek için tek yapmamız gereken yapısal reformlara hız kesmeden devam etmek. Üretimin, ihracatın ve istihdamın önündeki engeller hızla aşıldığı, iş yapma ortamımız rakip ülkelerle eşit standartlara getirildiği takdirde sanayimiz müthiş bir sıçrama yaşayacak."

Konuşmaların ardından Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen Sanayi Odası Başkanları, Bakan Çelik ve Hisarcıklıoğlu’na bölgelerinde ticari ve ekonomik gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar