Babacan: Büyüme rakamlarında, yapısal reformların katkısı oldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel konjonktürün gelişmekte olan ekonomiler için daha zorlayıcı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 4 ve üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Babacan: Büyüme rakamlarında, yapısal reformların katkısı oldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel konjonktürün gelişmekte olan ekonomiler için daha zorlayıcı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 4 ve üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini söyledi. Babacan, bu durumda yapısal reformların etkili olduğunu söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Babacan, büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilerin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında artış kaydettiğini belirten Babacan, "Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise bir önceki döneme göre yüzde 0,5 oranında artış göstermiştir. Böylece Türkiye ekonomisi 2009 yılı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine 2013 yılı dördüncü çeyreğinde de devam etmiştir." ifadesini kullandı.

"KAMUNUN BÜYÜMEYE KATKISI 1,6 PUAN"

2013 yılının tamamında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH) büyüme hızının yüzde 4 oranında gerçekleştiğini ve böylece 2013 yılındaki GSYH büyüme hızının ekim ayında tahmin edilen oranın üzerinde olduğunu ifade eden Babacan, şu tespitlerde bulundu:

"2013 yılında kaydedilen bu büyüme performansı sonucunda, Türkiye ekonomisinin toplam büyüklüğü cari fiyatlarla 1 trilyon 562 milyar TL’ye ulaşmıştır. Kişi başına milli gelir de 10 bin 782 dolar olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılı genelinde kamu toplam talebinin büyümeye katkısı 1,6 puan olurken, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının büyümeye katkısı sırasıyla 3,1 puan ve 0,1 puan olmuştur. Diğer taraftan net dış talep, altın ticaretinin de etkisiyle, büyümeye 2,3 puan negatif katkı yapmıştır."

Yılın ilk yarısında kamu talebinin ağırlıklı olduğu büyüme de, yılın ikinci yarısında özel sektör talebinin öncülüğünde büyümenin gerçekleştiğine dikkatçeken Bakan Babacan, şu değerlendirmeyi yaptı:

''ÖZEL YATIRIM HARCAMALARINDAN BÜYÜMEYE POZİTİF KATKI''

"Özellikle özel yatırım harcamalarının yılın ikinci yarısında büyümeye verdiği pozitif katkı önümüzdeki dönem üretim kapasitesi için önemli bir temel oluştururken, büyümenin kalitesini de iyileştirmiştir. Türkiye ekonomisinin 2009 yılında gösterdiği büyüme performansının işgücü göstergelerine de olumlu yansımıştır. 2009 yılı Nisan ayından 2013 yılı Aralık ayına kadar olan dönemde 5 milyon 64 bin kişiye ilave istihdam sağlanmıştır. 2013 yılında sağlanan yeni istihdam artışı ise 703 bin kişi olmuştur. İstihdamdaki bu artışa rağmen, 2013 yılında işsizlik oranında bir önceki yıla göre sınırlı bir yükseliş görülmüştür. Bu gelişmede toplam işgücüne katılım oranındaki artış etkili olmuştur."

Orta Vadeli Programda 2014 yılı büyüme hızının yüzde 4 seviyesinde öngörüldüğünü kaydeden Babacan, şöyle devam etti:

"Ekonomik aktiviteye ilişkin son açıklanan aylık veriler, olumsuz dış ve iç gelişmelere rağmen, ekonomimizdeki büyüme eğiliminin sürdüğünü göstermektedir. 2014 yılında iç talep büyümesinin öngörülenden bir miktar daha yavaş olacağı, dış talepteki artışın ise yılbaşında beklenenden daha güçlü gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, 2014 yılında iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin Orta Vadeli Programda öngörülenden daha güçlü olması beklenmektedir."
CİHAN

Yorumlar