Babacan: Büyüme beklentilerin üzerinde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme oranının beklentinin üzerinde olduğunu vurguladı. Babacan, “İç talebin görece ılımlı seyrine rağmen ekonomik aktivitenin güçlü gerçekleşmesi; uygulanmakta olan politikalar sonucunda piyasalarda...

Google Haberlere Abone ol
Babacan: Büyüme beklentilerin üzerinde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme oranının beklentinin üzerinde olduğunu vurguladı. Babacan, “İç talebin görece ılımlı seyrine rağmen ekonomik aktivitenin güçlü gerçekleşmesi; uygulanmakta olan politikalar sonucunda piyasalarda oluşan güven ve istikrar ortamının bir sonucudur.” dedi.

Ali Babacan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2014 yılı ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamları ile ilgili açıklama yaptı.

Babacan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“GSYH reel olarak 2014 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 oranında artış göstermiştir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 oranında artış göstermiştir. Yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,4 oranında gerçekleşen büyüme beklentilerin üzerindedir.

2013 yılı Mayıs ayında ABD Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşmaya yönelik verdiği sinyallerin ardından, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansı kesintiye uğramadan devam etmektedir. Diğer taraftan, yıl başından itibaren uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirlerle birlikte 2014 yılı ilk çeyreğinde iç ve dış talep arasında kuvvetli bir dengelenme süreci başlamıştır. Bu dönemde, net dış talep büyümeye 2,7 yüzde puan katkı yaparken; toplam nihai yurtiçi talep 2,8 yüzde puan katkı sağlamıştır. İhracat, özellikle en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nde görülen toparlanma sonucunda; 2014 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 11,4 oranında artış göstermiştir. İç talep artış hızındaki yavaşlamaya karşın ihracatın olumlu performansı sonucunda 2014 yılı ilk çeyreğinde gerçekleşen sanayi üretim katma değer artışı, 2011 yılı son çeyreğinden itibaren görülen en yüksek seviyedir. Küresel kriz sonrasındaki son dört yıllık dönemde Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 6 seviyesinde güçlü bir büyüme performansı göstermiştir. Bu dönemde kaydedilen yüksek büyüme aynı zamanda kaliteli ve kapsayıcı bir büyüme olup güçlü istihdam artışları sağlanmıştır. 2014 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre istihdam artışı 1 milyon 296 bin kişi olmuştur. Böylece 2009 yılı Nisan ayından itibaren yaratılan ilave istihdam 5 milyon 708 bin kişiye ulaşmıştır. 2014 yılı ilk çeyreğinde gerçekleşen büyüme ile ikinci çeyreğe ilişkin açıklanan güven göstergeleri ve ekonomik veriler; 2014 yılı için Orta Vadeli Program’da öngörülen büyüme tahmini ile uyum göstermektedir. İç talebin görece ılımlı seyrine rağmen ekonomik aktivitenin güçlü gerçekleşmesi; uygulanmakta olan politikalar sonucunda piyasalarda oluşan güven ve istikrar ortamının bir sonucudur."

CİHAN

Yorumlar