B20 zirvesine katılmak üzere Sydney’e gelen TUSKON, STCC ile protokol imzaladı

B20 zirvesine katılmak üzere, Avustralya’ya gelen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) heyeti, ziyaret çerçevesinde Sydney’de Türk işadamları ile de bir araya geldi. İki gün süren Business (B20) zirvesinde Türkiye’nin...

Google Haberlere Abone ol
B20 zirvesine katılmak üzere Sydney’e gelen TUSKON, STCC ile protokol imzaladı

B20 zirvesine katılmak üzere, Avustralya’ya gelen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) heyeti, ziyaret çerçevesinde Sydney’de Türk işadamları ile de bir araya geldi. İki gün süren Business (B20) zirvesinde Türkiye’nin sivil toplum örgütü olarak zirveye katılan TUSKON’un Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Nur Meral, üye ülke yönetici ve kuruluş temsilcileriyle çeşitli temaslarda bulundu. Çatısının altında 55 bin üye, 140 bin şirketin yer alması nedeniyle TUSKON’a, B20’de ayrı bir önem atfedildiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Meral, görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyledi.

TUSKON’un, B20 ve Afrika Birliği gibi önemli kuruluşların aynı zamanda üyesi olması nedeniyle, çok geniş bir ağa sahip olduğunu hatırlatan Meral, yurt içinde ve dışında üye tüm şirketlerin bu imkândan istifade ettiğini söyledi. Program çerçevesinde Sydney Türk Ticaret Odası (STCC)’nin misafiri olarak, Türk işyerlerini ziyaret ederek, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile de görüşmeler yapan Meral, Park Royal Otel’de, yaklaşık 70 işadamının katılımıyla ‘iş forumu’ çerçevesinde bir araya geldi. Formdaki konuşmasında, Avustralya’nın pasifikte önemli bir merkez olduğunu hatırlatan Rıza Nur Meral, “Avustralya çok güzel yatırım sahalarının olduğu bir merkez. Bu nedenle Türk işadamlarının bu ülkenin insanları gibi düşünüp, burada veya yakın ülkelerde yatırım imkânlarını araştırıp fırsatları değerlendirmesi gerekiyor. Bildiğiniz gibi Avustralya bu yıl G20’ye ev sahipliği yapacak, önümüzdeki yıl da söz konusu zirve İstanbul’da gerçekleşecek. Avustralya’da dev anlamda çok büyük şirketler var. Orta ölçekli işletmelerin zayıfladığını öğrendim. Bu çok güzel bir haber değil ama inşallah daha iyi olabilir.” dedi.

TUSKON İLE STCC ARASINDA PROTOKOL

Konuşmasında dünyada ticaret yapmanın yeni yöntemleri hakkında bilgi veren Meral, TUSKON tarafından düzenlenen fuar, seminer ve iş zirvelerine yatırım gözüyle bakılması gerektiğini, bunun için zaman ve para ayırmanın şart olduğunu söyledi. Kasım ayında Türkiye’de çok büyük bir gıda, hayvancılık ve tüketim ürünleri fuarının olacağına dikkat çeken Meral, “Dünyada iş azalmıyor, sadece ticaret yapma yöntemleri değişiyor. Artık, evrensel düşünmeliyiz. İnternetten alışveriş oldukça yaygınlaşmaya başladı. Çocuklarımızı bu alanlara yönlendirmeliyiz. Kimliğimizi kaybetmeden, Avustralyalılar gibi düşünerek, ileriye bakmalıyız. Dünyada gıda, enerji ve yeraltı, orman ürünleri olmak üzere bu üç alan, günden güne önem kazanıyor. Avustralya çok önemli bir pazar. Buralarda iş yapma becerimizi geliştirmeliyiz. Şu anda iş yapma ve para kazanma yöntemleri değişiyor.” İfadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda TUSKON olarak ilk defa dünyanın en büyük iş kadınları buluşmasını gerçekleştirdiklerini söyleyen Rıza Nur Meral, “STK’lar olarak bayanları da bir araya getirmeliyiz. İş kadınlarının sizlerden öğreneceği çok şey var.” dedi.

B20 toplantıları Avustralya’nın dönem başkanlığında 17, 18 ve 19 Temmuz tarihlerinde Sydney’de yapıldı. Toplantılara Türkiye’den de Bakanlık düzeyinde heyetler halinde çeşitli iş kollarından temsilciler katıldı. Toplantılara katılmak üzere Sydney’e gelen TUSKON heyetini ise burada STCC konuk etti. TUSKON heyeti, Avustralya temasları çerçevesinde, Sydney Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu ile bir araya gelerek, TUSKON ile STCC arasında bir protokol anlaşması imzaladı.

STCC Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Şanlı ise “TUSKON Başkanı Sayın Rızanur Meral’in, Sydney’deki temasları bizim açımızdan çok faydalı oldu. Program çerçevesinde iki kurum arasında işbirliği protokolü imzaladık. Bildiğiniz gibi, bu yılki G20 Liderler zirvesine Avustralya ev sahipliğini yapacak. Türkiye ile Avustralya arasındaki ticaret hacmi istenilen düzeyde değil. Bu zirveleri de vesile kılarak, ekonomik ve ticari işbirliğimizi yükseltmeyi hedefliyoruz. Ticaret Odamıza üye olan işadamları şimdiye kadar bir kaç kez, İstanbul’da yapılan TUSKON zirvesine katıldı. Zaten STCC’nin temel çalışmalarından biri de bu.” dedi.

Temaslarını tamamlayan Başkan Rızanur Meral, Genel Sekreter Mustafa Günay ve AB Temsilcisi Serdar Yeşilyurt’tan oluşan heyet, Sydney’den ayrıldı. CİHAN

Yorumlar