Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya nakli için nihai imzalar atıldı

Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 havzasından çıkarılacak doğal gazın, Avrupa'ya taşınması konusunda yatırımı içeren anlaşmanın nihai imzaları atıldı.

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya nakli için nihai imzalar atıldı

Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 havzasından çıkarılacak doğal gazın, Avrupa'ya taşınması konusunda yatırımı içeren anlaşmanın nihai imzaları atıldı. Başkent Bakü'de gerçekleşen imza töreninde Türkiye’yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız temsil etti. Karadağ’ın cumhurbaşkanı, Gürcistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Hırvatistan’ın başbakan seviyesinde temsil edildiği törene İngiltere ve İtalya dışişleri bakanları seviyesinde katıldı.

İmza töreni Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açılış konuşması ile başladı. Aliyev konuşmasında Şahdeniz 2 projesinin dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olduğunu söyledi. Azeri lider, imzaların atılmasının enerji güvenliğinin temini ve çeşitliliğinin sağlanması noktasında çok önemli bir adım olduğunu ifade etti. Aliyev, Bakü- Tiflis- Ceyhan(BTC) projesini anımsatarak söz konusu 20'ci asrın projesi olarak kabul edildiğini Şahdeniz 2'nin ise 21'ci asrın anlaşması olduğunu ifade etti

Daha sonra kürsüye gelen Gürcistan Başbakanı İrakli Garibashvili ve İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino projenin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.
Türkiye adına konuşma yapan Taner Yıldız ise dünyada ekonomilerin globalleştiğini, politikaların da ulusallaştığını ifade ederek, Şahdeniz 2 projesinin bölge ülkelerine çok ciddi istikrar kazandıracağını söyledi. BTC ile birlikte Hazar petrollerinin dünyaya açıldığını, Bakü- Tiflis- Erzurum doğal gaz boru hattıyla da doğal gazın Türkiye'de kullanılmasını önün açıldığını hatırlatan Yıldız, söz konusu projelerin ehemmiyetine işaret etti.

Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak hattın inşasına gelecek yıl içerisinde başlanacak. İnşası 2017'de tamamlanması planlanan proje ile başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp doğal gaz nakledilirken, 2023'te bu kapasite 23 milyar, 2026'da ise 31 milyar metreküpe çıkartılacak. Söz konusu projeyle ilk etapta taşınacak 16 milyar metreküplük doğal gazın 10 milyar metreküpü Avrupa'ya nakledilirken, 6 milyar metreküpü ise Türkiye'ye verilecek.


CİHAN

Yorumlar