Azerbaycan AÇG'de çıkarılan 179 milyon ton petrolü sattı

Azerbaycan'da uluslarası konsorsiyum tarafından işletilen Azeri- Çırak- Güneşli (AÇG) havzasından çıkarılan petrolden, kendi payına düşen 179 milyon ton ham petrolü sattı. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkan Yardımcısı Hoşbaht...

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan AÇG'de çıkarılan 179 milyon ton petrolü sattı

Azerbaycan'da uluslarası konsorsiyum tarafından işletilen Azeri- Çırak- Güneşli (AÇG) havzasından çıkarılan petrolden, kendi payına düşen 179 milyon ton ham petrolü sattı. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkan Yardımcısı Hoşbaht Yusufzade, bu yıl 21'incisi düzenlenen ''Hazar Petrol ve Gaz Fuarı 2014'' fuarı kapsamında gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, söz konusu havzada bulunan 76 kuyudan aylık 2 milyon 800 bin ton ham petrol 1,2 milyar metreküp doğal gaz çıkarıldığını söyledi. Başkan Yardımcısı Yusufzade, AÇG havzasının devreye alındığı tarihten itibaren bu yılın ilk 5 ayı dahil toplamda 347milyon ton ham petrol, 96 milyar metreküpte doğal gaz üretimi yapıldığını bildirdi. Yusufzade havza ile ilgili yapılan yatırım harcamalarının 1999 yılının başına kadar yapılan üretimle ödendiğini belirterek '' AÇG ortaklığından pay sahibi olan paydaşlar son 15 yıldır petrol satışından kar elde ediyor'' dedi.

TAŞIMADA EN ÇOK BTC KULLANILIYOR

Hoşbaht Yusufzade ülkesinde bu güne kadar üretilen ham petrolün dünya pazarlarına çıkarılmasında en büyük payın Bakü- Tiflis- Ceyhan(BTC) petrol horu hattına ait olduğunu söyledi. BTC ile 247 milyon ton petrol taşındığını belirten Yusufzade, Bakü -Supsa hattıyla 68 milyon ton, Bakü- Novarasiski petrol hattı ile ise 11,3 milyon, ayrıca demiryolu taşımıcılığı ile 20,3 milyon ton petrolün ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

ŞAHDENİZ BİZİ GAZ İHRACATÇISI YAPTI

Konuşmasında Şahdeniz havası konusunda da bilgi veren Yusufzade, keşfi 1999 yılında tamamlanan söz konusu dev havzanın 1,2 trilyon metre küp doğal gaz, 240 milyon ton kondensat kapasiteli olduğunu söyledi. Azerbaycan petrolünün dünya pazarlarına çıkarılması hedefiyle imzalanan asrın anlaşmasıyla ülkesinin petrol ülkesi olarak kabul edildiğini belirten Yusufzade, Şahdeniz havzasının keşfinin tamamlanmasıyla artık Azerbaycan'ın dünyada gaz tedarikcisi ülke olarak tanınmasını sağladığını söyledi.

Azeri-Çırak-Güneşli'ye ortak olan uluslararası petrol şirketlerin ortaklık payları: BP (operatör firma) yüzde 35,78, Socar yüzde 11,65, Şevron yüzde 11,27, İnpeks yüzde 10,96, Statoil yüzde 8,56, EksonMobil yüzde 8, TPAO yüzde 6,75, İtoçu yüzde 4,3, Hess yüzde 2,72.

CİHAN

Yorumlar