Aydın'da para etmeyen narlar sökülüyor

Aydın’da büyük umutlarda dikilen nar ağaçları bir bir sökülmeye başladı. Devlet tarafından teşvik de verilen narlar, üretici satamadığı için kökleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Aydın'da para etmeyen narlar sökülüyor

Aydın’da büyük umutlarda dikilen nar ağaçları bir bir sökülmeye başladı. Devlet tarafından teşvik de verilen narlar, üretici satamadığı için kökleniyor. Büyük umutlarda diktiği, çocuğu gibi sekiz yıldır baktığı nar fidanlarının sökülmesini gözyaşlarıyla seyrettiğini belirten Alaattin Tuncer, “Ürettiğimiz narın kilosunu 50 kuruşa satsak zarar etmez, kâr da etmezdik ama 15 kuruşa satmak zorunda kaldık. Yıllık 20 bin TL masraf ettim, 7 bin 500 TL’ye zorla sattım. Onun da parasını hâlâ alamadık. Ağlayarak, 20 dönüm tarladaki nar ağaçlarımı söktüm." dedi. Sekiz yıl önce nar iyi para ediyor diye bu işe girdiğini belirten Tuncer, "Teşvik sonrası öğrendim ki narda dünya üçüncüsü olmuşuz ama beş para etmiyor. Nar fidanlarını dikmeden önce gezdiğim illerde ve ülkelerde fabrikaları ve nar tarlalarını gördüm. Narcılıkta gelir var diye biz de heveslendik ama toplama parası dahi kurtarmadı. Veresiye sattık, parasını da alamıyoruz. Baktık olacak gibi değil, biz de nar ağaçlarımızı söktük."

Koçarlı yolu üzerindeki 22 dönüm tarlasına, yedi yıl önce bin 70 adet nar fidanı diken ve büyük ümitlerle büyümesini ve meyve vermesini bekleyen Süleyman Tümay da hayal kırıklığına uğrayanlardan: "Bu yıl hiç satamadık. Toplama parası dahi etmedi. Herkes nar dikiyor diye biz de diktik. Yanlış yapmışız. Bizde de ve bizi teşvik edenlerde de hata var. Yazık oldu, nar ağaçlarını söktürmek zorunda kaldık. Yerine pamuk veya mısır ekeceğiz. Narlarımızı satamadık. 22 dönüm tarlama bin 70 nar ağacı dikmiştik. Şimdi tarladaki fidanlarımızı, 3 bin 500 TL masrafla söktük. Bu yıl narı toplamadık, dalında kaldı. Aynı hatayı geçmiş yıllarda da yaptık. Zeytin dikin dediler, 12 bin Gemlik zeytin fidanı diktik. Bu bölgeye uygun olmadığını öğrendik. Bunda suç insanlarımızda da var, teşvik edenlerde de var. Tarımda yönlendirmeler doğru yapılmalı.”

Tarlalardaki narların söküldüğünü doğrulayan ve gelinen noktanın üzücü olduğunu belirten Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan ise şunları kaydetti: “Nar fiyatları tarlada 15 kuruş, pazarda 1 lira. Zannediyorlar ki nar para ediyor. Son iki yıldır hiç para etmiyor. Bilinçsiz ekim, bilinçsiz uygulamadan dolayı çok nar dikildi, şimdi de para etmiyor. Nar ağaçları kökleniyor. Akdeniz Hicaz narını 10 yıl önce verimli arazilere değil, taşlık arazilere dikin dediler. Bizim üreticimiz, birinci sınıf tarım arazilerine nar dikti. Çiftçimizin bilinçsiz tarım yapması da Türk tarımının kötü gidişatında etkili rol oynamaktadır. Bilimsel veri ve değerlendirmelere dikkat edilmesi gerekir.” CİHAN

Yorumlar