Avustralya'nın alpaka develeri Türkiye'ye geliyor

Konya Selçuk Üniversitesi, dünyanın en kaliteli yününe sahip hayvan olarak bilinen ve Avustralya'da yaşayan 'alpaka devesi'ni Türkiye’ye getirecek.

Google Haberlere Abone ol
Avustralya'nın alpaka develeri Türkiye'ye geliyor

Konya Selçuk Üniversitesi, dünyanın en kaliteli yününe sahip hayvan olarak bilinen ve Avustralya'da yaşayan 'alpaka devesi'ni Türkiye’ye getirecek. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde oluşturulan izole alanda önce alpaka develerinin Türkiye’ye adaptasyonları sağlanacak. Hayvanların Türkiye şartlarına uyum sağlamasının ardından üretimi yapılacak, yünü Türkiye ve Avrupa pazarına açılacak.

    Doktorasını Avustralya’da yapan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, Selçuk Üniversitesi bünyesinde yetiştirilecek alpaka develeri üzerinde uyum sürecinin bilimsel aşamalarını her yönüyle takip edeceklerini ve rapor hazırlayacaklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Polat, üniversite bünyesinde oluşturulan alpaka ünitesinde tüm hazırlıkların tamamlandığını, 1 ay içerisinde 10 adet alpaka devesinin Türkiye’ye giriş yaparak, Selçuk Üniversitesi bünyesindeki çiftliğe getirilmesinin planlandığını kaydetti.

    Avusturalya merkezli Global Alpaka Şirketi, 2012 yılında alpaka türü develerin Türkiye şartlarına uyum sağlamları ve üretimleri için Selçuk Üniversitesi ile ortaklaşa bir proje hazırladı. Proje, 2013 yılı Ekim ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanarak, alpaka develerinin Türkiye’ye girişine izin verildi. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde tüm masrafları şikret tarafından karşılanarak 2 bin 500 metrekarelik izole bir alan oluşturuldu. Alandaki tüm hazırlıkların tamamlandığını ve artık alpaka develerinin Türkiye’ye giriş yapmasını beklediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Polat, “Adaptasyon sürecinin başarılı geçmesi durumunda üretim aşaması başlayacak ve dünyanın en kaliteli ve pahalı kumaşlarının imal edildiği alpaka yünü için çalışmalar yapılacak." dedi.

    Alpaka yünlerinin çok kıymetli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Polat, "Alpakalar Güney Amerika’da lamadan ıslah edilerek yün verimi ve kalitesi ön plana çıkarılmıştır. Güney Yarımküre'deki ülkelerle kıyaslandığında iklim koşulları en benzer yerin Türkiye olduğu görülmektedir. Şu an günümüzün en kaliteli ve pahalı kumaşları alpakalardan elde ediliyor. Yünleri ip haline getirildikten sonra dünyanın en pahalı kumaşları elde ediliyor. Avustralya’da normal şartlarda yılda bir kez kırkılıyor. Bizim de burada yetiştireceğimiz alpakalarda adaptasyon sürecinin en önemli aşamalarından biri de yün kalitesinin devamlılığı olacak. İncelemelerimizde üretim devenin üretimi aşamasında yün kalitesinin düşüp düşmediği göreceğiz. Uyum sürecinin başarılı geçmesi halinde yün kalitesi çok yüksek olan bu hayvanları ülkemizde de hızla üretebileceğiz. Yününün dışında düşük yağ ve kolestorole sahip eti ve derisi de ayrı bir sektör. Bu yönüyle de çiftçilere ayrı bir kazanç sağlayacak. Proje kapsamında ilk etapta önümüzdeki 1 ay içinde 10 gebe alpaka gelecek. Çalışmaların başarılı olması halinde bin alpaka daha gelecek." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar