Avrupa'nın tek helal gıda fuarı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Fransa'nın başkenti Paris, 11. Helal Gıda Fuarı'na ev sahipliği yaptı. Avrupa'nın tek helal gıda fuarına ilgi ise önceki yıllara göre oldukça düşük gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'nın tek helal gıda fuarı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Fransa'nın başkenti Paris, 11. Helal Gıda Fuarı'na ev sahipliği yaptı. Avrupa'nın tek helal gıda fuarına ilgi ise önceki yıllara göre oldukça düşük gerçekleşti. 2012 yılında 100, geçen yıl ise 80 firmanın katıldığı fuarda bu yıl 30 firma yer aldı.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan sektörün önde gelen firma yetkilileri, helal gıda pazarının yeniliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, bu şekilde devam etmesi halinde fuarın kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

Polonya'da ürettiği döner ve et ürünlerini Avrupa'nın12 ülkesine ihraç eden MBM ve Damak firmalarının sahibi Hüseyin Kaptan, fuara her yıl katılmaya özen gösterdiklerini belirterek her geçen yıl katılımcı sayısının düştüğüne dikkat çekti. Firmaların helal fuarına ilgi göstermeyişini gerekli verimi alamamalarına bağlayan Kaptan, "Böyle giderse birkaç sene sonra fuar tamamen kapanabilir." diye konuştu.

BAZI ÜLKELERDE HELAL KESİM ENGELLENİYOR

Avrupa'da yaşayan Müslüman toplumun en büyük ihtiyaçlarından birinin helal gıda olduğuna vurgu yapan Kaptan, "Talep çok fazla, fakat bu işi organize olarak yapacak kuruluşlar yok denecek kadar az." dedi. Özellikle Arap toplumlarının helal kesimler konusunda marka olmuş organizasyonlara imza attığını ifade eden Türkiye asıllı işadamı, Türk toplumunun ise bu konuda bir ağırlığının olmadığını kaydetti.

Helal ürün konusunda toplumun daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini savunan Kaptan, Avrupa'da helal gıda üretim yaptığını iddia eden firmaları denetleyen ciddi bir kuruluş olmadığının altını çizdi. Özellikle son dönemde bazı ülkelerin de helal kesimin önüne zorluklar getirdiğini ifade eden Hüseyin Kaptan, buna yetkili kuruluşların yeterince tepki vermediğini söyledi. İşadamı, "Bu yasakla insanların sosyal haklarının engellendiğini görüyoruz. İnsanların helal gıdayı yeme özgürlüğü olması gerekiyor. Yeni yasak uygulayan ülkeler de çıkabilir." dedi.

POLİTİKACILAR OY İÇİN HELAL KESİMİ GÜNDEME GETİRİYOR

Tunus merkezli Sweet Mauresque'nin sahibi Nejib Elkhili de helal gıda pazarında güvenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, her şeye rağmen pazarın ilerlemesini sürdüğünü ifade etti. Özellikle Avrupa ülkelerinde bazı politikacıların daha fazla oy alabilmek adına helal kesimi gündeme getirdiğine de vurgu yapan Elkhili, bunun tüketiciyi etkilemediğini belirtti. Nejib Elkhili, son yıllarda helal gıda fuarına ilgi azalsa da, pazarın ticari olarak her geçen gün daha fazla büyüdüğünü vurguladı. CİHAN

Yorumlar