Avrupalı yolculara ‘transit seyahat’ kolaylığı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden İstanbul aktarmalı olarak başka bir ülkeye ya da farklı bir şehre gidecek yolcular, güvenlik aramasına tabi tutulmadan en kısa yoldan uçağına gidecek. Normal şartlarda yaklaşık 20 dakikayı bulan bu süreç,...

Google Haberlere Abone ol
Avrupalı yolculara ‘transit seyahat’ kolaylığı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden İstanbul aktarmalı olarak başka bir ülkeye ya da farklı bir şehre gidecek yolcular, güvenlik aramasına tabi tutulmadan en kısa yoldan uçağına gidecek. Normal şartlarda yaklaşık 20 dakikayı bulan bu süreç, yeni uygulamayla 1 dakikaya kadar geriledi.

Atatürk Havalimanı’nda artan transit yolcu sayısı, yetkilileri terminalin daha verimli kullanmaya sevk etti. İstanbul aktarmalı olarak farklı bir ülkeye gidecek yolcular, güvenlik aramasından geçtiği ve uzun bir yol kat ettiği için bu yolculuk adeta çileye dönüşüyordu. Bir uçaktan diğerine gitmek bazen 20 dakikayı aşabiliyordu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde, transit yolcuların bu seyahatini daha kısa ve konforlu hale getirmek için yeni bir uygulama başlatıldı. AB üyesi ülkelerden gelen yolcular, kendileri için hazırlanan ‘AB yolcuları için tek durak, güvenlik kapısı’ yazılı girişten terminale giriş yapıyor. Buradan da yolcular başka bir ülkeye gidecek ise biniş kartlarını göstererek direk diğer uçağa gidebiliyor.

Konuyla ilgili tanıtım yapan THY Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Konar, uygulamanın AB çıkışlı yolcularına hitap ettiğini söyledi. Önceden AB’den gelen transit yolcularımız normal yolcularımız gibi tüm havalimanını kat ettiğini dile getiren Konar, “Yolcular, güvenlik noktasından geçtikten sonra tüm terminali dolaşıp transfer kapıya ulaşıyorlardı. Bu da 20-30 dakika gibi bir zamanlarını alıyorlardı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde yapılan uygulama ile yeni bir kapı açıldı. Körükleri kullanarak doğrudan transfer kapısına çıkma imkanı oluştu. Bu da yolcu başına süreyi 20 dakika kadar kısalttı. Bizim yılda 14 milyon kadar transfer yolcumuz var. Bu 14 milyon transfer yolcu içinde 3 milyon yolcu yeni imkandan faydalanabilecek. Toplamda 1 milyon saatlik bir tasarruf söz konusudur. Yakında ABD ve Kanada yolcuları da kapsayacak.” dedi.

CİHAN

Yorumlar