Avrupa'da sanayi üretimi mayısta düştü

-Sanayi üretimi Avro Bölgesi’nde mayıs ayında önceki aya kıyasla 1,2, AB'de ise 1,1 düşüş gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da sanayi üretimi mayısta düştü

BRÜKSEL (AA) - Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,2, Avrupa Birliği’nde (AB) ise yüzde 1,1 düştü.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, mayıs ayında nisan ayına oranla yüzde 1,2 azaldı. Sanayi üretimi, geçen yılın mayıs ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 0,5 artış gösterdi.

28 ülkeden oluşan AB’de ise sanayi üretimi mayısta nisan ayına kıyasla yüzde 1,1 düşerken, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 1,1 yükseldi.

Avro Bölgesi’nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla düşmesinde enerji üretiminde yüzde 4,3’lük, sermaye mallarında üretiminde yüzde 2,3’lük, dayanıklı tüketim malları üretiminde yüzde 1,4’lük, ara malları üretiminde yüzde 0,4’lük, dayanıksız tüketim malları üretiminde yüzde 0,1’lik düşüşler etkili oldu.

AB’nin sanayi üretiminde önceki aya kıyasla görülen düşüş ise ağırlıklı olarak enerji üretiminin yüzde 3,3, sermaye mallarının yüzde 2, dayanıklı tüketim mallarının yüzde 0,7, ara malların yüzde 0,5, dayanıksız tüketim mallarının da yüzde 0,3 oranında azalmasından kaynaklandı.

AB ülkeleri içinde, mayısta sanayi üretiminde bir önceki aya kıyasla en fazla düşüş yüzde 7,8’le Hollanda’da, yüzde 4,4’le Portekiz’de ve yüzde 4,3’le Yunanistan’da gerçekleşti. En fazla artış ise, yüzde 3,9’la Litvanya, yüzde 2,4’le Letonya ve yüzde 0,6’yla Slovenya’da kaydedildi.

Sanayi üretimi mayıs ayında bir önceki aya göre Avrupa’nın büyük ekonomilerinden Almanya’da 1,3, Fransa’da ve İngiltere’de 0,5, İtalya ve İspanya’da 0,6 oranında düştü.

Yorumlar