Avrupa'da piyasalar toparlanamadı

Trump'ın kazanması sonucu sert kayıplar veren Avrupa borsası toparlanmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da piyasalar toparlanamadı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Avrupa borsaları ABD’deki başkanlık seçimini tahminlerin tersine Donald Trump’ın kazandığının kesinleşmesinin ardından yaşadığı sert kayıpları telafi etmeye çalışıyor.

ABD başkanlık seçimini tahminlerin aksine Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazandığının kesinleşmesinin ardından İngiltere’de FTSE 100 endeksi sabah erken saatlerinde önce yüzde 2 kayıpla güne başladı. İlk işlem saatinde Londra borsasında işlem gören varlıklar yaklaşık 37 milyar sterlin değer kaybettikten sonra FTSE-100 endeksi toparlanmaya ve kayıplarının telafi etmeye başladı. FTSE 100 ilk işlem saatinin sonunda kayıplarını büyük oranda telafi ederek (yerel saatle 10:17 itibarıyla) yüzde 0,06 düşüşle 6,833.77’den işlem gördü.

Gösterge Stoxx 600 endeksi ise yüzde 0,53 kayıpla 333,13 puana geriledi. Fransa’daki CAC endeksi ise yüzde 0,98 gerileyerek 4433,02 seviyesinden işlem gördü.

İtalya’daki FTSE MIB yüzde 1,80 düşüşle 16582,34 puana geriledi.

ABD Başkanlık seçiminin sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan City Index Analisti Cathleen Brooks, piyasaların ilk şok etkisini aşmaya çalıştığını belirterek, “Mevcut durum Trump’ın ABD’de seçim kazanmasının henüz bir Brexit etkisi yaratmadığını gösteriyor. ABD hazine tahvilleri kayıplarını geri almaya ve toparlanmaya başladı.” dedi.

London Capital Group’un (LCG) Kıdemli Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya, “Başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazandığının kesinleşmesi küresel piyasaları darmadağın etti. Öte yandan Brexit gecesine kıyasla piyasalar yaralarını daha hızlı sarmaya başladı.” dedi.

Donald Trump’ın seçim sonucunun kesinleşmesinin ardından yaptığı konuşmanın tonunun piyasaları destekleyici nitelikte olduğunu belirten Özkardeşkaya, “Trump’ın konuşmasının seçim dönemindeki keskin ifadelerine kıyasla daha dengeli bir tonda olması piyasalarda iyimserliği tetikledi.” ifadesini kullandı.

Londra merkezli Capital Economics’in ABD ekonomisti Paul Ashworth ise daha uzun vadeli bir riske dikkati çekerek, “Trans-Atlantik ve Trans-Pasifik anlaşmaları artık ölmüş görünüyor.” ifadesini kaydetti.

Yorumlar