Avrupa Birliği projeleri yeni iş kapısı oldu

Yaşar Üniversitesi AB Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, AB tarafından aday ülkelere verilen "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)" kapsamında Türkiye’ye tahsis edilen hibe miktarının, 2007-2013 dönemi için 4.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği projeleri yeni iş kapısı oldu

Yaşar Üniversitesi AB Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, AB tarafından aday ülkelere verilen "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)" kapsamında Türkiye’ye tahsis edilen hibe miktarının, 2007-2013 dönemi için 4.8 milyar euro, 2014-2020 döneminde ise 4,5 milyar euro olduğunu belirtti. Yıldız, “Bu hibeler, imkanları kısıtlı birçok belediye, kurum ve özellikle de sivil toplum örgütleri için oldukça önemli bir destek. Projelerin yazılması ve yürütülmesi için ihtiyaç duyulan uzmanlık ise ayrı bir iş alanı yarattı. Hibe programlarına proje yazmak ve yürütmek yeni bir meslek oldu. Ayrıca hibe programları sayesinde yapılan eğitimlerle de birçok insan, çeşitli alanlarda meslek sahibi olup iş buldu.” dedi.

İŞSİZLERE İMKAN

AB hibelerinden, geliştirdikleri projeler aracılığıyla destek alabilen üniversiteler, kamu kurumları, belediyeler, özel kuruluşlar, KOBİ’ler, meslek örgütleri ve dernekler, AB birimleri oluşturup milyonlarca euro hibeyle ihtiyaç duydukları insan ve mali kaynağını sağlayabiliyor. Yrd. Doç. Dr. Yıldız, bu konuda yaptığı açıklamada, “Biraraya gelen dört beş genç veya yeni girişimciler, yazdıkları projelerle fikirlerini hayata geçirebilme fırsatı bulup kariyer gelişimlerini destekleyebiliyor. Bu olanaklar, mali imkanları kısıtlı birçok kurum için, özellikle de sivil toplum örgütleri ve dernekler adına oldukça önemli bir destek.” şeklinde konuştu. AB projelerinin, çalışanlara finans ve kariyer gelişimi açısından destek olduğunu kaydeden Ayselin Yıldız, “Sadece bu projelerde çalışmak üzere yeni insan kaynağı teminine de olanak sağlıyor. İstihdam edilen kişiler, proje süresince hem iş deneyimi kazanıyor hem de ücretlerini, sağlanan hibe desteğinden karşılayabiliyor. Projeler, imkanları kısıtlı ancak gelişme potansiyeli olan birçok kurum için oldukça önemli fırsatlar sağlıyor. Yeni altyapı imkanları, yerel ve uluslararası işbirlikleri, istihdam desteği, kurumların kapasitesinin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Dikkat çekici bir konu, yeni bütçede sivil toplumun gelişimine önem veriliyor. Sivil toplum örgütlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi, işbirliğinin artması, sivil toplum diyaloğunun gelişimi ve yasal çerçevenin geliştirilmesine, yaklaşık 160-170 milyon euro destek öngörülüyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar