Avrupa Birliği, mevsimlik işçilere de çocuk parası ödüyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine memleketlerinden mevsimlik işçi olarak gelenler evdeki çocukları için çalıştıkları ülkeden çocuk parası yardımı alabiliyor. Almanya’da basın kuruluşları tarafından gündeme getirilen bu konu birçok eleştiriyi...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği, mevsimlik işçilere de çocuk parası ödüyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine memleketlerinden mevsimlik işçi olarak gelenler evdeki çocukları için çalıştıkları ülkeden çocuk parası yardımı alabiliyor. Almanya’da basın kuruluşları tarafından gündeme getirilen bu konu birçok eleştiriyi beraberinde getirdi.

İki yıl önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen karara göre, belli başlı durumlarda Almanya’ya mevsimlik işçi olarak gelenler, çocukları memleketlerinde de olsa çocuk parası yardımı alabilecek. Alman basını ve bazı uzmanlar bunun Almanya'ya milyarlarca Euro yük anlamına geldiğini belirtti.

Bazı işçilerin bu hakkı suistimal ettikleri iddia ediliyor. Alman hükümeti ise yaptığı açıklamada bunun böyle olmadığını, AB vatandaşı olan işçilerin yüzde 99’unun çocuklarının Almanya’da yaşadığını belirtti.

Diğer yandan Yeşiller Partisi milletvekili Franziska Brantner, “Bu işçiler taşeron değil resmi kayıtlı işçiler, vergilerini ödüyorlar ve yardım alma hakları tabii olarak olacak." dedi. Hükümet ortaklarından Hıristiyan Sosyal Birlik ise “Yurtdışına çocuk parası yardımı transferi bir an önce son bulmalı." açıklamasını yaptı.

Eleştirilerin bir diğer nedeni ise Alman hükümetinin yapılan çocuk parası yardımı müracaatlarını personel eksikliği nedeniyle işleme geçirememesi ve kontrol edememesi. CİHAN

Yorumlar