Avro Bölgesinde perakende satışlar haziranda değişmedi

Avro Bölgesinde perakende satışlar haziran ayında beklentiler doğrultusunda bir önceki aya kıyasla değişiklik göstermedi

Google Haberlere Abone ol
Avro Bölgesinde perakende satışlar haziranda değişmedi
Avro Bölgesinde perakende satışlar haziran ayında bir önceki aya göre değişmedi.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, bu yılın haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Avro Bölgesinde mayıs ayına kıyasla değişiklik göstermedi. Mayıs ayında perakende satışlar yüzde 0,4 artmıştı. Perakende satışlar, geçen yılın haziran ayına kıyasla ise yüzde 1,6 yükseldi.

Tek Para Birliğinde perakende satışların haziranda önceki aya kıyasla değişmemesi, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 1,8 artması bekleniyordu.

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) perakende satışların haziran ayında önceki aya oranla yüzde 0,2 azaldığını ve önceki yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 2,4 yükseldiğini ortaya koydu.

Avro Bölgesinde perakende satışların aylık bazda değişiklik göstermemesinde gıda dışı ürünler ve gıda, içki ve tütün ürünlerinin artması etkili olurken, otomotiv yakıtı satışı ise azaldı.

AB’de ise perakende satışların aylık bazdaki azalışı, ağırlıklı olarak otomobil yakıtı satışı ve gıda, içki ve tütün ürünleri satışının azalışından kaynaklandı.

Aylık en fazla artış Portekiz'de ölçüldü

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en yüksek artış görülen ülke yüzde 3,1’le Portekiz olurken, en fazla azalış görülen ülke yüzde 1,6 ile İrlanda oldu.

Bu yılın haziran ayı ile geçen yılının haziran ayı kıyaslandığında ise Avro Bölgesinde ve AB’de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı otomotiv yakıtı, gıda dışı ürünler ve gıda, içki ve tütünden geldi.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke yüzde 16,2 ile Romanya oldu. Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen ülkeler ise yüzde 2,4’le Belçika, yüzde 0,6 ile Malta ve yüzde 0,1’le de Avusturya olarak belirlendi.

Yorumlar