Avrasya ülkelerine ‘ticaret köprüleri oluşturalım’ çağrısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Avrasya ülkelerini ticaret köprüleri oluşturmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
Avrasya ülkelerine ‘ticaret köprüleri oluşturalım’ çağrısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Avrasya ülkelerini ticaret köprüleri oluşturmaya çağırdı.

Türkiye’nin şu an Avrasya’ya 5 milyar dolar ihracat, 17 milyar dolar ithalat yaptığı ifade ediliyor.

Marmara Grubu Vakfı tarafından tertip edilen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi sürüyor. Wow Hotel ‘de yapılan zirveye Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda ile Birleşmiş Milletler Medeniyet İttifakı Temsilcisi Nassir Abdullaziz Al-Nasser de konuk oldu. Ayrıca Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, oda ve dernek yöneticileri katıldı.
Zirvede söz alan İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, dünyada coğrafi ve ticari sınırların yok olduğuna işaret etti.
Çağlar, “Şu an FED’in kararı milyonlarca ötede bulunan Türkiye’den bir şirketi etkiliyor. Türkiye Merkez Bankası’nın kararı Güney Afrika para birimini etkiliyor. Ekonomi domino taşları gibi bir birinin gölgesinde hayat buluyor. Siyasiler, karar alırken yerel dinamiklerin yanına küresel etkenleri koyuyor. Biz, bunu glokal olarak adlandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çağlar, 2009 buhranının ardından dünyada dengelerin yeniden belirlendiğini, gelişmekte olan ekonomilerin önemli bir aktör haline geldiğini dile getirdi. Bu ortamın iyi tahlil edilmesi ve ele alınmasını öneren Çağlar, şöyle devam etti:

“Avrasya ülkeleri şu an ön planda. Bu ülkeler ticaret köprüleri oluşturmalı, bir birlerine dost eli uzatmalı. 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi bu anlamda önemli. Avrasya ülkeleri olarak yüzümüzü küresel ufuklara çevirirken ardımızda olan gücün rengimiz, kültürümüz ile tarihin bize hediye ettiği kardeşlik, dostluk bağlarından geldiğimizi unutmamalıyız. Onun için bir araya gelelim, ayrı yanlarımızı güç birliği için kullanalım.”


Ekonominin geleceği adına enerji üretiminde yeni anlayışlara ihtiyaç olduğunu aktaran İbrahim Çağlar, ilaveten “Enerjide doğaya dönmenin, kaynakları tasarruflu kullanmanın, enerji paylaşım hatlarının yeni atardamarlar olduğunu unutmamalıyız.” uyarılarını yaptı.


MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Arslan da pek çok ülke ile diyalogda olduklarına temas etti.
Avrasya’ya büyük önem verdiklerinden söz eden Arslan, bu bölgenin daha çok el ele vermesi, daha çok ticaret yapması temennilerinde bulundu.


İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak 2013’ü 17,5 milyar dolar ihracat ile kapadıklarını bildirdi. Tasarıma önem vererek birim ihracat fiyatını 24 dolara çıkardıklarını açıkladı.
Tanrıverdi, “Dünya ticareti durmak bir yana yavaşlamaya bile izin vermiyor. Büyüyor, ilerliyor biz de buna ayak uydurma gayretindeyiz. “ dedi.


Tanrıverdi, sektör olarak 10 senede ülke ekonomisine katkı sunduklarını, katma değerli ürünleri artırdıklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Marmara Grubu Vakfı, Macar Girişim Vakfı ve Sırbistan Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Merkezi ile partnerlik anlaşması imzaladı.
CİHAN

Yorumlar