Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı başladı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı başladı. 2010 yılında temeli atılan Avrasya Ekonomik Birliği, imza törenine katılacak liderler Astana’ya geldi.Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik...

Google Haberlere Abone ol
Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı başladı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı başladı. 2010 yılında temeli atılan Avrasya Ekonomik Birliği, imza törenine katılacak liderler Astana’ya geldi.

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşma Astana'da bugün imzalanacak.

Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen toplantıda ilk olarak Gümrük Birliği ülkeleri liderleri Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko birararaya gelecek. Toplantının ardından Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı aday ülkeler Kırgızistan ve Ermenistan liderlerinin katılımıyla yapılacak.

Toplantılar sonunda öğleden sonra yerel saat ile 14.20 tarihi imzalar atılarak, Avrasya Ekonomik Birliği resmen hayata geçirilecek. İmzalanan anlaşma ile Kazakistan’ın ticari olarak bölgesiyle sınırlı kalmayıp daha geniş bir coğrafyaya açılmasına imkan sağlayacak.

Eski Sovyetler Birliği topraklarında en geniş anlamda entegrasyonu öngören anlaşma ile aşamalı olarak serbest hizmet, mal ve para dolaşımı sağlanacak ve bu ülkeler arasındaki gümrük vergileri kalkacak.

BDT ülkeleri içindeki toplam ticaretin yüzde 85’ini Gümrük Birliği ülkeleri gerçekleştiriyor. Avrasya Ekonomik Birliği 1 Temmuz 2015 yılında resmi olarak yürürlüğe girecek.

CİHAN

Yorumlar