AVM ciro endeksi mayısta yüzde 4,3 arttı

- AYD Başkanı Belgü: -" Turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı günlerin devletin alacağı önlemlerle önüne geçileceği düşüncesindeyim. Nitekim Rusya ve İsrail ile yaşanan normalleşme sürecine giriş adımları, sektörün de önünü açacaktır kanısındayım"

Google Haberlere Abone ol
AVM ciro endeksi mayısta yüzde 4,3 arttı

İSTANBUL (AA) - AVM ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artarak 196 puana yükseldi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin mayıs ayı sonuçları açıklandı. Buna göre endeks, mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 arttı ve 196 puana ulaştı.

Aynı dönemde, AVM'lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen ciro yüzde 4,3 yükseldi ve verimlilik metrekare başına 747 liraya çıktı. Verimlilik, İstanbul'da 837 lira, Anadolu'da 687 lira düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde kategoriler bazında endeks de yüzde 4 artış kaydetti. En yüksek ciro artışı ise yüzde 12'yle yiyecek kategorisinde görüldü. Kategori bazında ayakkabı-çantada yüzde 11, hipermarkette yüzde 9, giyimde yüzde 4 ve AVM’lerdeki diğer alan cirolarında yüzde 2,2 artış yaşanırken, teknoloji hipermarket ciroları yüzde 1 düşüş gösterdi.

Ziyaret sayısı endeksinde ise mayısta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla bir değişim yaşanmadı.


- "Ramazan ayında bir miktar ciro artışı yaşanabilir"


Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, bu yıl yaşanan terör olayları nedeniyle martta azalan AVM'lerin ciro ve ziyaretçi sayılarının, nisanda baharın başlaması, havaların ısınması, sezon değişimi ve tüketimde beklenen artışın gözlenmesiyle yeniden yükselişe geçtiğini anımsattı.

Mayıs endeksinde, Ramazan ayı öncesi dönem olmasının etkisiyle bir artış gözlendiğini belirten Belgü, ancak bu yükselişin enflasyonun altında kaldığına işaret etti.

Belgü, en yüksek ciro artışının yüzde 12'yle yiyecek kategorisinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu, son aylarda yaşanan korku ve endişelerin, hayatın akışının normale döndüğünün göstergesi olarak kabul edilebilir. 2016 yılı yaşanan süreçlerden ve olumsuzluklardan her ne kadar etkilenmiş, durağan seyretmiş olsa da artış kaydetmeye devam ediyor. Ramazan ayında gıda perakendesi başta olmak üzere bir miktar ciro artışı yaşanması söz konusu olabilir. Bunda yaz sezonuna girişin de etkisi yaşanacaktır. Ayrıca, turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı günlerin devletin alacağı önlemlerle önüne geçileceği düşüncesindeyim. Nitekim Rusya ve İsrail ile yaşanan normalleşme sürecine giriş adımları, sektörün de önünü açacaktır kanısındayım. Sürecin olumlu devam etmesi durumunda, yerli halkın olduğu kadar, yabancı turistin de yapacağı harcamaların önümüzdeki döneme olumlu yansıyacağı inancındayız."

Yorumlar