ATO Başkanı: 3 bin Egzoz Emisyon Ölçüm İstasyonu devre dışı kalabilir

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, egzoz gazı emisyon kontrolü yapan istasyonların sahip oldukları standartları belirleyen ve yeterlilik belgesini veren kuruluşun değişecek olması nedeniyle, 3 bin istasyonun kapısına...

Google Haberlere Abone ol
ATO Başkanı: 3 bin Egzoz Emisyon Ölçüm İstasyonu devre dışı kalabilir

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, egzoz gazı emisyon kontrolü yapan istasyonların sahip oldukları standartları belirleyen ve yeterlilik belgesini veren kuruluşun değişecek olması nedeniyle, 3 bin istasyonun kapısına kilit vurulmak zorunda kalınacağını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Salih Bezci, 'Motorlu Kara Taşıtları Servis, Bakım ve Onarım Hizmetleri' alanında faaliyet yürüten 55. Meslek Komitesi’nin egzoz emisyon ölçüm prosedürüne ilişkin kararı hakkında bilgi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 20 Kasım 2013 tarihinde 'Egzoz Gazı Emisyon Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği' adıyla bir yönetmelik yayınladığını kaydeden Bezci, bu yönetmelikle egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinin azaltılması ile ölçümü ve kontrolünün sağlanmasına yönelik usul ve esasların belirlendiğini kaydetti.

Halihazırda egzoz gazı ölçüm istasyonlarının Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen TS 12047 standardına ya da Türk Akreditasyon Kurumu tarafından belgelenen TS EN ISO/OEC 17020 standardına uygun olarak faaliyet gösterdiğini bildiren Bezci, "Bugün 3 bin civarında egzoz emisyon ölçümü yapan istasyonumuz TSE standardıyla çalışmaktadır." dedi.

Yeni yönetmeliğin 12. maddesine göre 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren tüm egzoz emisyon ölçüm istasyonlarının Türk Akreditasyon Kurumu’ndan belge alarak faaliyet göstermek zorunda olduğuna dikkat çeken ATO Başkanı Bezci, "Türk Standartları Enstitümüzün verdiği belgenin kabul edilmeyecek olması üyelerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Bu şekilde faaliyet gösteren yaklaşık 3 bin üyemiz mevcuttur." dedi. Egzoz emisyonu yapabilmek için istenen standartların yüksek ve zorluğuna dikkat çeken Bezci, "Yeni standart getirmek, halihazırdaki TSE standartlarına uyarak, görevini yürüten 3 bin istasyonun kapısına kilit vurmasına yol açacaktır." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar