Astronomik Rakamlara Ulaşan Taksi Plakalı Hayali Olarak Satılmış

Aslında olmayan taksi plakaları hisse senedi gibi işlem görüyor. Bunun üzerine harekete geçen UKOME, taksici olduğunu kanıtlamayanlara taksi plakası satışını yasakladı.

Google Haberlere Abone ol
Astronomik Rakamlara Ulaşan Taksi Plakalı Hayali Olarak Satılmış

İstanbul'da alınıp satılan taksi plakalarının tahvil benzeri kağıtları muamele görüyor. Gerçek taksi plakasına endeksli fiyatı oluşan kağıtlara, tahvilde bulunduğu benzeri maaş kar payı da veriliyor.

KAĞITTAN PLAKA SATICISININ İTİRAFLARI

Sürekli tırmanan taksi plakası akıllara ziyan yöntemlerle yatırım vasıtası oldu. İstanbul'da kağıt üstünde yapılan taksi plakası satışıyla tüccarlar milyonlarca liralık pazar oluşturmuş durumda.

TEFECİLİK GİBİ BİR İŞ

Parasını banka yerine bu tüccarlara sağlayan müşteriler hem maaş kar payı hem de yükslen plaka fiyatı itibarı ile daha çok yatırım hedefliyor. Ancak ipler tam olarak tüccarın elinde bulunduğu için çoğu öykü dolandırıcılıkla bitiyor.

HAYALİ PLAKA

'Hayali taksi plakası' satışını nasıl yapıldığını, kimlerin nasıl nakit kazandığını öğrenmek üzere İstanbul'da en iyi taksi plakası satışı yapılan Bağcılar'da olan Oto Center'daki işletmelerden bilgi aldık. Yapılan işlemlerin hukuki bir dayanağı olmaması nedeniyle çok sayıda işletme konuşmak istemezken, Oto Center'da en iyi taksi plakası satışına aracılık eden 5 firmadan biri, 'hayali plaka satışı' hakkında sorularımıza isminin yazılmaması kaydıyla yanıt verdi.

BELEDİYENİN KARARI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Kararın çıktığı 12 Mart öncesinde 1 milyon 920 bin liraya satılan taksi plakası fiyatlarının 1 milyon 600 bin liraya kadar düştüğünü söyleyen işletmeci, 'hayali plaka satışının' nasıl yapıldığını şu biçimde anlattı:

'PARASI OLANLAR...'

'Parası olanlar burada hayali plaka satışı oluşturan yerlere geliyor. Bunların kim bulunduğu belli. Onlara kağıt üstünde plaka satışı yapılıyor.

BİR SÖZE MİLYONLARINI VERİYORLAR

mesela o devirde plaka fiyatı 1.6 milyon ise, bir sözleşme karşılığında aslında olmayan bir plaka üstünden satış gerçekleştirilmiş benzeri gösteriliyor. Aslında karşılıklı güvene dayalı muamele yapılıyor. Hiçbir bağlılığı yok. Satış sonrasında satışı oluşturan şirket parayı alıyor. Karşılığında sözde taksi plakası saha insana maaş dikkat çekici bir nakit ödeniyor. Kira benzeri düşünülebilir. Sözde taksi plakasını saha kişiyle bir sözleşme imzalanıyor.

ALAN MİLYONLUK PLAKAYI SATAMIYOR

1.6 milyon liradan plaka saha kişi, plaka fiyatları 1.9 milyon liraya çıktığı vakit elindekini satmaya çalışıyor. Ancak plaka fiyatı çok değerlendiği için işletme o fiyatı vererek sözde plakayı arka almıyor. Bunun karşılığında da işletmeci, 'sözleşmen mevcut başkasına satamazsın' cevabını veriyor. 'Eğer kabul edersen 1.7 milyon liradan plakayı satın alabilirim' diyor.

SADECE GALERİCİYE KAZANDIRIYOR

Böylelikle zarara girmemiş oluyor. 1.7 milyon liradan aldığı plakayı bu sefer 1.9 milyon liradan öteki birine satıyor. Sonuç şekilde tek elde eden sözde plakayı satan galericiler yada işletmeciler oluyor' ifadelerini kullandı.

MAHKEMEDE BİLİRKİŞİYİZ

Şu anda İstanbul'da 18 milyona yakın resmi taksi plakası olduğunu anlatım eden Oto Center'da etkinlik işaret eden işletmeci, 'Ancak satışı yapılan plaka sayısı 62 bin civarında. Olmayan plaka satışından kaynaklı şekilde rakamlar buralara kadar çıktı.

5 FİRMA PLAKA FİYATINI BELİRLİYOR

İstanbul'da taksi plakası fiyatları 5 şirket vasıtası ile belirleniyor. Sözde taksi plakaları aynı pay senedi, tahvil benzeri muamele görüyor. Hatta birtakım plakaları hisseli şekilde satıyorlar. Bir taksi plakası 20 insana ansızın dahi paylaştırılabiliyor. Onlara da muhtelif kiralar ödeniyor. İnanılmaz bir rant ortaya çıkıyor. Hatta bu hisseli satışlardan kaynaklı davalar açıldığında mahkemelerden bizlere ulaşıyorlar. Plaka fiyatları hakkında bilirkişilik yapıyoruz.

FİYATLAR GÜNLÜK DEĞİŞİYOR

Plaka fiyatları gündelik şekilde değişebiliyor. Mahkeme bilgi istediğinde Şayet o gün taksi plakası fiyatları 1.7 milyon lira ise o biçimde yanıt veriyoruz. Mahkeme de ona oranla karar veriyor. Oto Center dışında bu fiyatları belirleyen resmi bir kuruluş yok. Yapılan yeni düzenleme belirli bir vakit etkisini gösterse de 'hayali plaka satışını' engelleyemezler. Çünkü çok çok istek var. Ayrıca olmayan birşey satılıyor.

DOLANDIRILAN ÇOK

Bir de bu yöntemle bir plaka onlarca insana ansızın satılabiliyor. Bu biçimde piyasadan nakit toplayarak ortadan kaybolan işletmeler var' diye konuştu. (Kaynak:Hürriyet)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar