Astana'da çok kutuplu dünyada işbirliği masaya yatırıldı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yedincisi düzenlenen Astana Ekonomi Forumu, 150 ülkeden 10 bine yakın delegenin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda dünya liderlerinin de katıldığı “Çok Kutuplu Dünyada Uluslararası İşbirliği”...

Google Haberlere Abone ol
Astana'da çok kutuplu dünyada işbirliği masaya yatırıldı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yedincisi düzenlenen Astana Ekonomi Forumu, 150 ülkeden 10 bine yakın delegenin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda dünya liderlerinin de katıldığı “Çok Kutuplu Dünyada Uluslararası İşbirliği” konulu oturum düzenlendi. Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, İtalya eski Başbakanı Romano Prodi, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, Avusturya eski Başbakanı Alfred Gusenbauer, Sırbistan Başbakan yardımcısı Rasim Ljajic, Afganistan Cumhurbaşkanı ikinci yardımcısı Karim Khalili, Portekiz Başbakan yardımcısı Paulo Portas’ın katıldığı oturumda liderler değişen dünya düzeni ve yeni ekonomik planları ele aldı.

İngiltere eski Başbakanı Blair “Değişen dünya ile birlikte global yönetim mekanizmaları olan Birleşmiş Milletler ve BM Güvenlik Konseyi de değişmeli. Bu kurumlar karşılaşılan problemlere daha aktif müdahale edebilir hale gelmeliler” dedi.

İtalya eski Başbakanı Romano Prodi ise İMF ve Avrupa Merkez bankasının reform yapması gerektiğini ve uluslararası sermayenin rahat dolaşması için yeni bir ortak sistem kurulması önerdi.

Kazakistan Başbakanı Karim Massimov da Kazakistan’ın dünya piyasalarına entegre olma arzusunu yineledi. Kazakistan’ın Avrasya Ekonomi Birliği anlaşması ile sınırlı kalmayacağını bu yıl içerisinde Dünya Ticaret Örgütüne de üye olacağını belirten Massimov Kazakistan’ın , Çin ve AB ile ilişkilerini geliştirmek istedeğini ifade etti.

Masimov, Çin ve Rusya arasında önemli bir jeopolitik konumda bulunan Kazakistan’ın bulunduğu bu konumu iyi değerlendirerek dünyadan yatırım çekmeyi hedeflediğini kaydetti.

Üç gün süren ve 10 ülkeden yaklaşık 10 bin delegenin katıldığı bu yılki forumda 70 oturum düzenlendi.

CİHAN

Yorumlar