Astana Ekonomi Forumu

- Kazakistan'daki foruma, yabancı finansal kurumlar ve uluslararası örgütlerin temsilcilerinin yanı sıra ekonomi alanında Nobel Ödülü sahipleri de katılıyor

Google Haberlere Abone ol
Astana Ekonomi Forumu

ASTANA (AA) – Kazakistan’da başlayan Astana Ekonomi Forumu, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri yanı sıra çok sayıda ekonomi uzmanı ve Nobel Ödülü sahibini bir araya getirdi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen foruma IMF, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi uluslararası örgütlerin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yabancı ekonomi uzmanı ve ekonomi dalında Nobel Ödülü sahipleri Edrward Prescott ile Christopher Pissarides de katılıyor.

6 ayrı oturumdan oluşan forumda uzmanlar; ekonomide çeşitlendirme,bankacılık sektörünün gelişmesi, para politikası ve sermaye kontrolü, yatırım, ekonomik kalkınmanın yeni modelleri gibi konuları tartışıyor.

Forum kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı tarafından düzenlenen "Yeşil Ekonomi" konulu oturumda yeşil ekonomiye geçen ve başarılı olan Avrupa Birliği ülkelerinin deneyimleri hakkında bilgi verildi. Oturuma Kazakistan Devlet Sekreteri Gülşara Abdıkalıkova da katıldı.

Abdıkalıkova, burada yaptığı konuşmada, BM Kalkınma Programı ile Kazakistan arasında adli denetim, cinsiyet eşitliği, yeşil ekonomiye geçiş ve devlet hizmeti alanlarını içeren 10 projenin uygulandığını belirterek, “Kazakistan’ın istikrarlı kalkınması; küresel enerji, çevre stratejisi, Yeşil Köprü Ortak Programı ekseninde BM’nin bütün forumlarında desteklendi.” yorumunu yaptı.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi yaklaşık 10 uluslararası örgütün desteğiyle düzenlen forumun kapanışına Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de katılacak.

Kazakistan tarafından 2008 yılında oluşturulan ve dünyanın büyük forumlarından biri olan "Astana Ekonomi Forumu" her yıl başkent Astana’da gerçekleştiriliyor.

Yorumlar