ASO Meclis Toplantısı

- ASO Başkanı Özdebir: - "Başbakan Yıldırım'ın arife günü açıkladığı ekonomik paket, İsrail ve Rusya ile yaşanan olumlu gelişmeler piyasalara yeni bir heyecan getirecek" - "Bu gelişmeler, yatırımcının üzerindeki yükleri azaltıp finansal gücünü arttırması açısından önem taşımaktadır"

Google Haberlere Abone ol
ASO Meclis Toplantısı

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başbakan Binali Yıldırım'ın arife günü açıkladığı ekonomik paketin, İsrail ve Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerin piyasalara yeni bir heyecan getireceğini belirterek, "Bu gelişmeler, yatırımcının üzerindeki yükleri azaltıp finansal gücünü arttırması açısından önem taşımaktadır." dedi.

Özdebir, ASO'nun Temmuz Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sanayiden alınan emlak vergilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sanayiden alınan emlak vergisi ya kaldırılmalı ya da azaltılmalıdır. Bırakın sanayici üretim yapsın, kar etsin, verginizi oradan alın." ifadelerini kullandı.

Vergi ve prim borçlarını ödeyemedikleri için sistemin dışında kalan mükelleflere yeniden taksitleri ödeme imkanı tanınacak olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Özdebir, piyasada iyi niyetli olduğu halde vergisini ödeyemeyen birçok kişinin olduğuna işaret etti.

Özdebir, Başbakan Yıldırım'ın arife günü açıkladığı ekonomik paketin, Rusya ve İsrail ile yaşanan olumlu gelişmelerin piyasalara yeni bir heyecan getireceğini belirterek, gelişmelerin yatırımcının üzerindeki yükleri azaltıp, finansal gücünü artırması bakımından önem taşıdığını dile getirdi.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı sonrasında AB'nin varlığının sorgulanmaya başlandığını ifade eden Özdebir, "Başka ülkelerin de İngiltere gibi ayrılma kararı alma olasılığı üzerinde durulmaya başlanmıştır. İskoçya ve Katalonya’da bağımsızlık kararı alınma olasılığı da artmıştır. İngiltere’de ise resesyon riski artarken işsizlik şimdiden yükselmeye başlamıştır. En büyük ticaret ortaklarımızdan biri olan İngiltere’nin resesyona girmesi bizi de olumsuz etkileyecektir. Brexit'in uzun vadede İngiliz ekonomisi üzerindeki etkilerini şimdiden kestirmek zor görünmektedir. Brexit'in AB'yi nasıl etkileyeceği ise bundan sonra AB ve İngiltere arasındaki ilişkinin nasıl sürdürüleceğine bağlıdır." diye konuştu.

Özdebir, ihracatta görülen artışa işaret ederek, "TİM verilerine göre ihracattaki artış haziranda da devam etmiş, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat haziranda yüzde 1,8 artışla 11,9 milyar dolar olmuştur. Rusya ile ilişkilerimizin yumuşaması ile bu ülkeye ihracatımızın gelecek aylarda artmasını bekleyebiliriz. Bütün bunlardan ihracattaki toparlanmanın önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

İhracatta ve taşımacılıkta Türkiye'nin rakibi olan ülkelerin Türk tırlarına güçlük çıkardığına değinen Özdebir, "Türkiye'nin önünü kesmek için her türlü yola başvurmaktadırlar. Bu nedenle taşımacılıkta alternatif yöntemler üzerinde de durmalı, demiryolu ve deniz taşımacılığındaki eksiklerimizi bir an önce ortadan kaldırmalıyız. Öncelikle limanların demiryolu bağlantılarındaki sıkıntılar giderilmeli, büyük gemilerin yanaşabileceği derin limanları bir an önce geliştirmeliyiz. Karayolu, demiryolu ve denizyolu taşımacılığından yararlanan kombine taşımacılığın güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için kombine taşımacılık yapan firma sayısının da artması gerekir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar