Arzanoğlu: Rekolte tespitleri iyi niyetle yapılmalı

Arzanoğlu Fındık sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu, yeni sezon fındık ürünleri ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Fındık fiyatlarının en güzel rakamlarda olduğunu söyleyen Arzanoğlu, Mayıs ayı sonunda yapılacak rekolte tespitlerinin...

Google Haberlere Abone ol
Arzanoğlu: Rekolte tespitleri iyi niyetle yapılmalı

Arzanoğlu Fındık sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu, yeni sezon fındık ürünleri ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Fındık fiyatlarının en güzel rakamlarda olduğunu söyleyen Arzanoğlu, Mayıs ayı sonunda yapılacak rekolte tespitlerinin de iyi niyetlerle yapılmasına vurgu yaptı.

    Ersin Şahin Arzanoğlu, “16 Mayıs itibari ile fındık fiyatlarımız, 10-10,5 TL arasında seyrediyor. Bir haftadır bu şekilde seyrediyor. Tahmin ediyorum bundan sonra da böyle devam edeceği görülüyor. Daha önceki 11-12 TL’lik fiyatlarla alanlar o fiyatlara satamadılar. Avrupalının çoğu anlaşmalarını yaptı. 6 TL’lik fiyatlardan aldı. Tabi bu 10-10,5 TL’lik fiyatlar yeni dönemden de başlayacak fiyatlar olduğunu tahmin ediyoruz. Önceki fiyatlar değerlendirildiğinde, leblebi 12 TL, fındık ise 14 TL idi. Tüketici kuruyemişçiye gittiğinde 2 TL farkı gözetmeden fındığı tercih ediyordu. İç tüketimde bayağı bir performans olmuştu. Ama yüksek olunca bu hareketliliğin olacağını sanmıyoruz." dedi.

    

    Gerçekçi rekolte tespitlerinin Mayıs ayı sonunda yapılacağını söyleyen Arzanoğlu, “Yeni sezonda rekolte tespitleri Mayıs ayı sonunda yapılacaktır. Tabi bu rekolte tespitlerini yapanların iyi niyetli olması lazımdır. Geçen sene de 400-500 bin arasında rekolte düşük dediler. Ama tahmin ediyorum 600 bin tonu geçti. Ama bu sene yapılan rekoltelerde inşallah öyle yanılmayız. Batıda 200-250 bin ton kadar fındık olduğu söyleniyor. Bizim sahil kesimlerinde de aynı rakamlarda fındık olduğu tahminleri var. İkisini topladığımızda geçen seneki rakamlara ulaşıyoruz zaten. Bizim çalıştığımız arkadaşlarımıza hep söyledik. Dalda fındık gözükmese bile, fındık bakımı mutlaka ihmal edilmemelidir. Fındığın şimdi daha çok bakıma ihtiyacı olduğunu unutmamamız lazımdır. Çünkü fındığın gübresini vermediğimiz taktirde gelecek seneler için fındık kendisini toparlayamamış olacaktır.” şeklinde konuştu.

    "DIŞ ÜLKEDEN FINDIK ALIMI İDDİASI YANLIŞ"

    Fındıkların dondan dolayı yanmasının ardından ortaya çıkan açığı Türkiye’nin, ya da Karadeniz’in dış ülkelerden tamamlayacağı iddialarının da doğru olmadığını söyleyen Ersin Arzanoğlu, “Bu iddialar bana çok doğru gelmiyor. Açık giderilecek olan ülke Gürcistan’ın fındık üretimi zaten Ünye kadar yoktur. Randımanı da zaten çok azdır. Bir de Avrupalılar ilk önce İspanya, Yunanistan’dan alıyor, ondan sonra Türkiye’ye geliyorlar. Dolayısı ile oranın fındığı zaten bu açığı kapatmaya yetmeyecektir. Oraların üretimi çok cüz-i rakamlardır. Dolayısı ile o iddialara çok inanmamak lazımdır. ” diye konuştu.

    Arzanoğlu, “Fındık fiyatları bugünün şartlarında çok iyi fiyatlardır. Gübrelemelerini iyi yapmalıdırlar. Ürünlerini yeni sezonda iyi kurutup o şekilde getirmelidirler. Bir de daldaki fındığı satıp parasını önceden yememelidirler. Fındıklar çuvallara konulup elde olan ürünler satılmalıdır. Diğer türlü işte bu sene de olduğu gibi Allah bir afet veriyor. Elde olmayan fındığı da satmanın acısını yaşıyoruz. Bu sene büyük bir zarar yaşadık. Her şey Allah’ın takdiri ilahisidir.” dedi. CİHAN

Yorumlar