Artan çiftlikler, keçi sütünü mevsimsel olmaktan çıkardı

Keçi sütü ve keçi peyniri üreticisi Kecheese firmasının sahibi Özer Türer, Türkiye’de artan keçi çiftlikleriyle birlikte artık keçi sütünün mevsimsel olmaktan çıktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Artan çiftlikler, keçi sütünü mevsimsel olmaktan çıkardı

Keçi sütü ve keçi peyniri üreticisi Kecheese firmasının sahibi Özer Türer, Türkiye’de artan keçi çiftlikleriyle birlikte artık keçi sütünün mevsimsel olmaktan çıktığını söyledi.

Tire’de bu yıl ikincisi düzenlenen Tire Süt Sempozyumu'na katılan Türkiye’nin önde gelen keçi sütü ve keçi peyniri firmalarından Kecheese firması sahibi Türer, bu yıl ilk kez kendi çiftlikleri dışında da sonbahar ayında önemli miktarda keçi sütü üretimi gerçekleştiğini belirtti. Küçükbaş hayvancılığın en büyük sorunlarından birinin mevsimsel süt üretimi olduğuna dikkat çeken Türer, "Keçi ve koyun sütünde sağım Mart ayında başlar Haziran ayında biterdi. Son zamanlarda hem koyun ve keçi sütünde yaşanan fiyat artışı hem de artan keçi çiftlikleri nedeniyle sonbahar aylarında da keçi sütü bulmak mümkün. Bu sene ilk kez kendi çiftliğimiz dışında da süt bulma olanağı bulduk. Hala daha keçi sütü üretiminin yüzde 90’ını Mart-Haziran arası dönemde gerçekleşiyor. Bu sene bir ilk adımdı. Önümüzdeki yıl mevsim dışı keçi sütü üretiminde bir artış bekliyoruz." diye konuştu.

"KEÇİ SÜTÜNÜ 12 AYA YAYMAK İÇİN TEKNİK VE MALİ DESTEK"

Türkiye’nin en büyük ve eski saanen çiftliklerinden birine de sahip olan Özer Türer, keçi sütü üretimini 12 aya yaymak isteyen çiftliklere teknik destek verdiklerini de belirtti. Mevsim dışında süt tedariki sağlayan çiftliklere fiyat farkı ödeyerek keçi sütünün 12 ay üretimini teşvik ettiklerini de ifade eden Türer, şöyle devam etti: "Islah çalışmaları ve kontrollü doğumlarla keçi sütü üretimini bir çiftlikte 12 aya çıkarmak mümkün. Kendi çiftliğimizde bunu uzun bir süredir yapıyoruz. Artık Türkiye’de ıslah olmuş, Saanen kanı yüksek çitliklerde 1 hayvandan 10 ay sağım yapılıyor. Kontrollü doğum ile süt üretimini 12 aya çıkarmak mümkün."

"AB STANDARTLARINDA SÜT ÜRETİYORUZ"

Özer Türer, çiftliklerde AB standartlarında keçi sütü üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Hatta yağ, protein değerleri bakımından daha kaliteli demek bile mümkün. Ancak hayvan başı süt verimi konusunda hala daha Türkiye’nin çok gerisindeyiz. Islah ile daha hızlı yol almalıyız." dedi. Keçi ve koyun sütü ürünlerine sadece Türkiye’de değil dünyada artan bir talep olduğunu, bunun da Türkiye’yi dünya pazarında süt üretimi, hayvan sayısı ve taşıdığı potansiyelle avantajlı duruma getirdiğine işaret eden Türer, "İnek sütüyle yurtdışında rekabet edemeyen Türkiye, keçi sütü ve keçi sütü ürünleri ile dünya pazarında en büyük pazarı alabilir." şeklide konuştu.
CİHAN

Yorumlar