Arnavutluk ile elektronik tarım ticareti platformu kuruluyor

İzmir Ticaret Borsası (İTB) heyeti, Arnavutluk Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su İdaresi Bakanı Edmond Panariti ve Arnavutluk Tarım Konseyi (KASH) başta olmak üzere birçok tarım kuruluşuyla ikili görüşmelerde bulundu. Başkent Tiran’da Arnavutluk...

Google Haberlere Abone ol
Arnavutluk ile elektronik tarım ticareti platformu kuruluyor

İzmir Ticaret Borsası (İTB) heyeti, Arnavutluk Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su İdaresi Bakanı Edmond Panariti ve Arnavutluk Tarım Konseyi (KASH) başta olmak üzere birçok tarım kuruluşuyla ikili görüşmelerde bulundu. Başkent Tiran’da Arnavutluk Türkiye Büyükelçisi Genci Muçaj’ın da katıldığı görüşmelerin temelini, iki ülke arasında tarım ürünlerinin işlem göreceği elektronik bir platform kurulması oluşturdu.

Tarım alanında işbirliği imkanlarının araştırıldığı iki günlük Arnavutluk ziyaretine İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Ercan Korkmaz ve İsmail Yalçın Yılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Arman, Şeref İyiuyarlar, Bülent Uçak ve İlhan Zincircioğlu, Başkanlık Danışmanı Dilara Sürgü ve Ar-Ge Uzman Yardımcısı Perihan Ezgi Korkmaz katıldı. İTB heyeti, ziyaretin ilk günü Bakan Panariti ile görüştü. İTB Başkanı Kestelli, Arnavutluk ile ticari ilişkileri önemsediklerini belirterek, “Özellikle tarım konusunda yapabileceğimiz çok fazla çalışma var. Önerimiz, ilk olarak iki ülke ürünlerinin işlem göreceği elektronik bir platform kurulması. Bunu en kısa zamanda gerçekleştirebiliriz. Farklı projeler üzerinde de çalışmaya devam edeceğiz. Sizi en kısa zamanda İzmir’e bekliyoruz.” dedi. Panariti de Türkiye'nin ilk ticaret borsası olan İTB ile işbirliği yapmanın ve deneyimlerinden faydalanmanın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu ziyaretten çok memnun oldum. Hızla çalışmalara başlayıp ortak projeler üretelim. Birlikte yapabileceğimiz çok proje var. Elektronik platform kurulması projesi beni çok memnun etti. Hemen çalışmalara başlayalım.” şeklinde konuştu. Büyükelçi Muçaj da, “Hedefimiz, borsayla işbirliğimizi geliştirmek ve KASH ile yapılan güç birliği anlaşmasını uygulamaya dönüştürmektir. Başta Işınsu Kestelli olmak üzere borsa yönetimine, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için gösterdikleri çaba sebebiyle teşekkür ediyoruz.” dedi.

'İLK KEZ BİR BORSAYLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ'

İTB heyeti daha sonra, geçen nisan ayında İzmir'e gelen ve işbirliği protokolü imzalayan KASH'ın ofisinde, ona bağlı bütün tarım derneği başkanlarının hazır bulunduğu bir toplantıya katıldı. KASH ile İTB üyeleri arasında yapılan, ticari ilişkilerin İzmir ziyaretinden sonra başladığı ve gelişeceğinin vurgulandığı toplantıda KASH Başkanı Enver Ferizaj, “İlk kez bir borsayla işbirliği yapıyoruz ve üyelerimiz de bu anlaşmadan çok memnun.” diye konuştu.

Ziyaretin ikinci gününde, Arnavutluk Gübre ve Tarımsal Girdi Satıcıları Derneği (AFADA) Başkanı Agim Rameta’ya ait olan ve kimyevi tarım ürünleri, gübre, meyve bitkileri, tohum, süs bitkileri gibi ürünlerle iştigal eden Arli International tesislerine gidildi. Ziyarette AFADA hakkında genel bilgi verildikten sonra Arnavutluk’taki tarım altyapısı ve işbirliği imkanları tartışıldı. Durres Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andrea Xhavara ile de görüşen İTB heyeti adına konuşan Işınsu Kestelli, Arnavutluk'taki tarım potansiyeline ve altyapı eksikliğine dikkat çekerek, iki ülkedeki ürünlerin işlem göreceği elektronik bir platform kurulması yönündeki görüşünü yineledi. Oda Başkanı Xhavara da İTB ile tarım ve ortak problemleri çözümü konusunda işbirliği yapmak ve ortak projelerde yer almak istediklerini belirtti. Konuşmaların ardından KASH Yönetim Kurulu Üyesi Selim Istrefi’nin, Birleşmiş Milletler temsilcisinin de katılımıyla “Barış ve Refah İçin Diplomatik Misyon” ödül törenine geçildi. CİHAN

Yorumlar