Aracı kurumların kârı geriledi

- 2016 yılının ilk çeyreğinde aracı kurumların kârı, artan giderlerin etkisiyle önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 azalarak 157 milyon TL'ye geriledi

Google Haberlere Abone ol
Aracı kurumların kârı geriledi

İSTANBUL (AA) - Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren aracı kurumların kârı 2016 yılının ilk çeyreğinde geriledi

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TPB) Gösterge isimli yayınında aracı kurumların Mart 2016 dönemine ait verileri incelendi. Rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde aracı kurumların kârı, artan giderlerin etkisiyle önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 azalarak 157 milyon TL'ye gerilerken, toplam gelirler ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 artışla 398 milyon TL’ye çıktı.

2016 yılının ilk çeyreğinde aracı kurumların pay piyasası işlem hacmi yüzde 2 azalarak 573 milyar TL’ye geriledi. Yabancı yatırımcıların toplam işlemlerdeki payı 2015 yılının ilk çeyreğine göre 1 puan yükselerek yüzde 24 oldu.

İncelenen dönemde işlem yapan 57 aracı kurum ve 2 bankanın gerçekleştirdiği vadeli işlemler ise yüzde 10'luk artışla 304 milyar TL’ye çıktı. Kaldıraçlı işlem (foreks) hacminde ise hızlı artış devam ederken, müşterilerle yapılan işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 yükselerek 2,5 trilyon TL’ye ulaştı.

Raporda, son yıllarda ivme kazanan özel sektör borçlanma aracı ihraçlarının 2016’da artmaya devam ettiği ve aracı kurumların gerçekleştirdiği ihraç sayısının 165 olduğu görüldü. Pay senetleri tarafında ise, 2016’nın ilk çeyreğinde yalnızca bir tane halka arz gerçekleştirildi.


- Sektördeki istihdam artmaya devam ediyor


Aracı kurumların istihdam ettiği kişi sayısının daha az tecrübeli ve genç çalışanların iş gücüne dahil olmasıyla 6 bin 697’ye çıktığı kaydedilen raporda, foreks şirketlerinin sayısının artması ve bu kurumların agresif büyüme ve pazarlama stratejileri nedeniyle çalışan sayısının son bir yılda önemli ölçüde artış gösterdiği belirtildi.

Mart 2016 sonunda aracı kurumların toplam varlıkları, artan takas alacakları ve mevduat bakiyesi dolayısıyla, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 büyüyerek 18 milyar TL olurken, sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirleri yüzde 7 artarak 398 milyon TL’ye ulaştı. Bu gelirlerin 170 milyon TL’sini pay senedi işlemleri oluşturdu. Başladığı tarihten itibaren hızlı bir artış sergileyen kaldıraçlı işlem gelirleri ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 artarak 172 milyon TL oldu.

Toplam giderler ise personel giderleri ile pazarlama-satış giderlerindeki artışın etkisiyle yüzde 25 artarak 480 milyon TL’ye yükseldi. Sektörün net dönem kârı giderlerdeki yüksek artışın etkisiyle yüzde 31 azalarak 157 milyon TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde 70 kurumdan 42’si kâr, 28’i zarar etti.

Yorumlar