'Ar-Ge'de çalışanların sigorta priminin yüzde 50'sini hükümet ödeyecek'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge merkezlerinde çalışanların sigorta primlerinin, işveren payının yüzde 50'sini 2023 yılına kadar ödeme kararı aldıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Ar-Ge'de çalışanların sigorta priminin yüzde 50'sini hükümet ödeyecek'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge merkezlerinde çalışanların sigorta primlerinin, işveren payının yüzde 50'sini 2023 yılına kadar ödeme kararı aldıklarını söyledi.


'Ar-Ge Merkezleri Performans Değerlendirmesi ve Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirliği Çalıştayı’nda en başarılı Ar-Ge merkezleri ödüllendirildi. Kocaeli'nde bir otelde gerçekleştirilen 'Ar-Ge Merkezleri Performans Değerlendirilmesi ve Teknoloji Transfer Ofisleri İşbirliği Çalıştayı'na, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürü Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, ödül alan firma kuruluşları, sanayici ve iş adamları katıldı.

Işık, burada yaptığı konuşmada, Ar-Ge merkezlerinin önemine değindi. Konuşmasında bugün bir müjdeyi de paylaşacağını belirten Işık, bu konuda şunları söyledi: "Daha önce Ar-Ge merkezinde çalışan personelin gelir vergisi stopajı 2023 yılına kadar uzatılmıştı. Bakın bugün itibariyle bir müjdeyi özellikle sizinle paylaşmak istiyorum. Ar-Ge merkezlerindeki çalışanlarımızın sigorta primlerinin işveren payının yüzde 50'sini biz 5 yıl süreyle 2008 yılında çıkardığımız kanunla destekleme kararı almıştık. Yani devlet olarak ödeme kararı almıştık. Bildiğimiz kadarıyla 16 firma bugün itibariyle bu 5 yıl süreyi doldurdu ve bu yüzde 50'lilik dilimden faydalanmamaya başladı. Bizde bu sistemin, bu eko sisteminin güçlenmesini istiyoruz. Ar-Ge merkezlerinde çalışan personel sayımızın zaten kendi açısından oluşan sigorta priminin tamamını 2023 yılına kadar devlet olarak biz karşılıyoruz. İşveren payının yüzde 50'sini de yaptığımız görüşmelerde 2023 yılına kadar devlet olarak biz karşılamaya devam edeceğiz."

Işık, bunu önemsediklerinin altını çizerek, "Neden önemsiyoruz? Türkiye'nin geleceğine yönelik en önemli alanda biz hükümet hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Bu konuda bize gelen talebi süratli olarak değerlendiriyoruz. İlgili bakan arkadaşlarımızla konuştuk, devlete ne kadar yük getireceğini hesap ettik. İnşallah Meclis seçim sonrasında mesaisine başladığı zaman hemen bir düzenleme ile o süreyi 5 yıl olarak değil de 2023 yılına kadar uzatmış olacağız."diye konuştu.

Işık, konuşmasının sonunda dereceye giren Ar-Ge merkezlerini de açıkladı. Işık'ın verdiği bilgiye göre genel sıralamada en başarılı ilk 3 Ar-Ge merkezi şöyle: 1. Aselsan A.Ş, 2. Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi San. Tic. A.Ş, 3. Roketsan Roket San. Tic. A.Ş. Sektörel bazında en başarılı Ar-Ge merkezlerinin isimleri de şu şekildi: "Savunma sektöründe Aselsan A.Ş, tekstil sektöründe Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi San. Tic. A.Ş, elektronik sektöründe Vestel Elektronik A.Ş, dayanıklı tüketim malları sektöründe Arçelik A.Ş, otomotive sektöründe Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş, havacılık sektöründe Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ve Ticaret A.Ş, bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde Aırtıes Kablosuz İletişim Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş, otomotiv yan sanayinde Farplas Oto Yedek Parçaları İmalatı, İthalatı A.Ş, kimya sektöründe DYO Boya Fabrikaları A.Ş, ilaç sektöründe Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Cam ve Seramik sektöründe Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Telekominikasyon sektöründe ise Netaş Telekominakosyon A.Ş, yazılım sektöründe C/S Enformasyon Teknolojileri LTD. ŞTİ." Bakan Işık, dereceye girenlere ödüllerini de takdim etti.





CİHAN

Yorumlar