Ankara'dan ihraç edilen fanlarla dünyanın tozunu alıyor

Ankara Ostim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki önemli kuruluşlardan biri olan ENV-EX, buluşlarına bir yenisini daha ekledi.

Google Haberlere Abone ol
Ankara'dan ihraç edilen fanlarla dünyanın tozunu alıyor

Ankara Ostim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki önemli kuruluşlardan biri olan ENV-EX, buluşlarına bir yenisini daha ekledi. Uyguladığı çevreye ve insana duyarlı sistemlerle adını duyuran şirket, dünyadaki ilk çift fanlı toz indirgeme modellerini üretti. Sistemin çok farklı amaçlarla kullanılabileceğini belirten ENV-EX Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıgül, “Çift fanlı toz indirgeme sistemi esas amaç ama bu makineler, kar yapmak için de kullanılabilecek özelliklere sahip. Bunların yanında atık tesislerinde koku gidermek için de kullanılabiliyor.” dedi.

Yaklaşık 15 yıldır yönetim kurulu başkanlığını yürüten Sarıgül, yaptığı açıklamada, “Toz indirgeme sistemleri dendiği zaman akla ilk gelen taş ocakları, çimento fabrikaları, maden ocakları ve beton santrallerinin çevreye yaymış olduğu tozu bastırmak üzere kullanılan sistemlerdir.” şeklinde konuştu. Çalışma prensibini anlatan Sarıgül’ün verdiği bilgiye göre sistem basınçlı hava üreten fanlar, suyu pulverize eden nozullar ve bir mekanizmadan meydana geliyor. Fandan çıkan basınçlı havanın önüne monte edilen nozullardan çıkan 30–40 bar basınçlı pulverize edilmiş su, fanın oluşturduğu yüksek debili ve basınçlı havayla 30 ile 100 metre uzaktaki tozlu bölgeye püskürtülüyor. Bu bölgede meydana gelen toz, pulverize edilmiş suyla buluşarak yatıştırılıyor. Fandan çıkan hava yardımıyla püskürtme yapılan tozlu bölgeye sadece buhar şeklinde su (5-50 mikron) püskürtülmüyor, aynı zamanda bir hava akımı da oluşturularak toz çekilip çevreye yayılması engelleniyor.

ENV-EX, Türkiye’de bu alanda üretim yapan tek üretici olarak gösteriliyor. Global olarak da adından söz ettiren firma, dünyada çift fanlı toz indirgeme sistemini üreten tek marka. Montajını yaptığı toz indirgeme sistemleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da belgelendi. Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtilen ve aynı zamanda uluslararası toz sınır değerlerinin çok altında sağladığı performansla resmen onaylanan Türkiye’deki ilk ve tek firma unvanını elde etti. Bunun yanısıra taş ocaklarındaki tozu bastırmak için sistemler de geliştiriyor. CİHAN

Yorumlar