Angela Merkel: Avrupa Merkez Bankası kasımda bankaların denetçisi olacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Avrupa Merkez Bankası kasım ayında Euro bölgesinde bulunan büyük bankaların denetçiliği görevini üstelenecek.” dedi. Mevcut görev üstleniminin Avrupa’daki mali istikrar için “merkezi bir adım” olduğunun...

Google Haberlere Abone ol
Angela Merkel: Avrupa Merkez Bankası kasımda bankaların denetçisi olacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Avrupa Merkez Bankası kasım ayında Euro bölgesinde bulunan büyük bankaların denetçiliği görevini üstelenecek.” dedi. Mevcut görev üstleniminin Avrupa’daki mali istikrar için “merkezi bir adım” olduğunun altını çizen Merkel, “Eğer Almanya (Avrupa’da) yalnız başına olmuş olsaydı, bu adıma belki de Avrupa çapında gereksinim duymayacaktık. Ancak, genel olarak Avrupa’da kredi güvenliği sistemine tekrardan güven duyulmasını sağlamak için mevcut adım çok önem teşkil etmektedir.” dedi.

Berlin’de bankacılar tarafından düzenlenen bir toplantıdaki konuşmasında dünya finans sistemlerindeki değişkenliklere ve buna bağlı oluşan krizlere dikkat çeken Merkel, AB çapında Avrupa Merkez Bankası denetiminde oluşturulacak denetçilik sistemiyle “mali piyasalardaki hatalı gelişmelerin kriz oluşmasına fırsat verilmeden erkenden müdahale edilmek suretiyle bertaraf edileceğini” kaydetti. 2008 yılında patlak veren mali krizin mevcut denetçilik sistemi olmadığı için kontrol altına alınamadığını ve doğrudan müdahale gerektirecek durumlar oluşmasına rağmen kriz aşımı için gerekli olan mali tedbirlerin hayata geçirilemediğinden yakınan Merkel, “Bu yüzden Almanya ve Avrupa’da denetçilik güçlendirildi.” diye konuştu.

Merkel şöyle devam etti: “Dünya çapında türbülanslara yol açan 2008 mali krizinin sebebi sistemin kendisinden kaynaklandı. Nedeni sistemin derinliklerinde saklıydı. Krizle mücadele gücü çok zayıftı. Sonuçta riskler, güvencelerden çok daha fazlaydı. Bunlar arasında bir balansa ihtiyaç var. Risk bilinci çok zayıf şekillenmişti. Diğer bir nokta ise kısa vadeli teşviklere odaklanılmıştı. Uzun vadeli ve sürekli bir istikrar çoğu bankada yoktu.”

Açıklamalarının devamında “Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) denetçilik görevi kapsamında para politikaları ile denetimin tutarlı biçimde birbirinden ayrılmasını istiyor ve bunu kesinlikle zaruri buluyoruz.” diyen Merkel, AMB’den “Avrupa’daki büyük bankalara konsantre olmasını” beklediklerini söyledi. Merkel, “mali krizden öğrenilen en önemli şeyin zamanında tedbir alma ve acil durumlar için müdahale enstrümanlarının hazırda bekletilmesi” olduğunu hatırlattı. Sistemde önemli konumda bulunan bankaların “gerektiğinde batmaktan kurtarılması” gerektiğinin de altını çizen Merkel, “Tabii ki şeffaflık da denetçiliğin yanında merkezi bir öneme sahip.” dedi.

Bankalar kapsamında tüketici haklarının korunmasının önemine de vurgu yapan Merkel, bankaların kredi uygulamalarında tüketicileri riskler konusunda da doğru bilgilendirme yapmalarının da şart olduğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar