Anadolu'nun beyaz taşı ekonomiye kazandırılıyor

Yozgat’ın Şefaatli ilçesi Karalar köyü mevkiinde yıllardır yeraltında bulunan Anadolu beyaz taşı gün yüzüne çıkartılarak ekonomiye kazandırılıyor. Binaların dış cephelerinde, cami yapımında, tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılan...

Google Haberlere Abone ol
Anadolu'nun beyaz taşı ekonomiye kazandırılıyor

Yozgat’ın Şefaatli ilçesi Karalar köyü mevkiinde yıllardır yeraltında bulunan Anadolu beyaz taşı gün yüzüne çıkartılarak ekonomiye kazandırılıyor. Binaların dış cephelerinde, cami yapımında, tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılan taş, pek çok özelliğe sahip.

Anadolu medeniyetleri içinde doğal malzeme olarak günümüze kadar gelen Anadolu Limra taşı, beyaz ve dekoratif özelliği ile dikkat çekiyor. Don ve ısı farklılıklarından etkilenmeyen, renk özelliğini kaybetmeyen, harcı iyi tutabilmesi, kahve, çay gibi şeylerin dökülmesi halinde üzerinde her hangi bir iz bırakmaması özelliği bulunan taş, binaların dış cephe giydirmelerinde vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Anadolu Beyazı markasıyla çıkartılan taşın, iç piyasanın yanı sıra Türkiye sınırlarını aşarak Çin’e ihraç edileceği belirtildi.

Taş işleme firma yetkilisi Talat Kılıç, bölgede 60 yıl işlenebilecek kapasiteye sahip beyaz taşın bulunduğunu söyledi. Kılıç, "Taşımızın en büyük özelliği yüzde 30 oranında ısıyı tutmaktadır. Camilerde, minarelerde, villalarda ve binaların dış cephe kaplamasında kullanılmaktadır. Hem görsel hem de ısı yalıtımı olarak mükemmel bir taştır. Şu anda 15 kişi istihdam etmekteyiz. Gece gündüz 24 saat çalışıyoruz. Yıllık 4-5 bin metreküp doğaltaş çıkartıyoruz. Ayrıca, 300 ila 400 bin metreküp de kesilmiş taş üretimi yapıyoruz. Dağın içinden doğal taş olarak çıkıyor. Restore için bire birdir." dedi.

Anadalu beyaz taşı değerlendirerek, ülke ve Yozgat ekonomisine önemli katkı sağladıklarını ifade eden Kılıç, "Taşımızın özelliği beyaz olması, Anadolu beyazı olarak bilinmesidir. Yüzde 30 ısıyı tutar, tozu tutmaz, kiri lekeyi üzerinde barındırmaz. Kesinlikle çatlama kırılma olayı olmaz. Yerin altından çıktığı için doğal bir taştır. Allah’ın bir hikmeti, şu anda Çin ile bir bağlantımız var. Yurt içinde de Ankara, Kırıkkale, Adana, Nevşehir, Sivas illerinde kullanılmaktadır. Anadolu limra beyaz taşı olarak bilinen taş, Yozgat’ın öz doğal taşıdır, şu anda hiçbir yerde yok sadece ilimizde var. Türkiye’de bunun gibi dayanıklı desenli taş yoktur. Yıllık 4 bin ile 5 bin metreküp arasında üretimimiz var." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar