Amerikalılara Türk çipura ve levreği tattırıldı

Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden su ürünleri, ABD pazarını büyütmeyi hedefliyor. New York’ta düzenlenen ve Türkiye milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından üstlenilen Summer Fancy Food Show'a...

Google Haberlere Abone ol
Amerikalılara Türk çipura ve levreği tattırıldı

Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden su ürünleri, ABD pazarını büyütmeyi hedefliyor. New York’ta düzenlenen ve Türkiye milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından üstlenilen Summer Fancy Food Show'a katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 3 bin kişiye Türk su ürünlerini tanıttı.

ABD’de kişi başı yıllık balık tüketiminin 26 kg. olduğunu belirten STG Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Winter Fancy Food Show ve Boston Su Ürünleri Fuarı’ndan sonra New York Summer Fancy Food Show'a da katılarak, ABD'yi hedef pazar olarak ortaya koyduklarını söyledi. Başta levrek, çipura, orkinos gibi taze, işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan İşliel, “Bu fuarlara katılım, ihracatımızın artışı için çok önemli. Orta ve uzun vadede su ürünleri sektörü açısından hem potansiyel talep hem de tüketim alışkanlıkları bakımından çok büyük bir potansiyel olduğu, sektörün de düşünülen bazı koşulların oluşmasıyla bu pazarda daha da güçlü bir konum elde edeceği düşünülmekte. Denizlerdeki balık popülasyonunun azalmasından dolayı su ürünleri yetiştiriciliği, geleceğin yıldız sektörü olarak görülüyor.” dedi.

'KONTROLLÜ ÜRETİLEN KÜLTÜR BALIĞI DAHA SAĞLIKLI'

Kültür balığının kontrollü üretimden dolayı daha sağlıklı olduğunu, bu sebeple ABD pazarında ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise şunları kaydetti: “Özelikle ABD’nin doğu ve batı sahilindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı trendindeki artışla birlikte balığa olan yöneliş ve tüketiminde artış var. İlk etapta taze balık satışlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Toplu tüketim ve süpermarketlere yönelik donuk ürünler kategorisinde de 2013 yılında önemli mesafeler katedildi. Fuar süresince STG standında toplanan alım talepleri de ülkemizdeki firmalar tarafından iyi değerlendirilirse Amerika’ya olan ihracatımız daha da üst seviyelere ulaşır.”

Su ürünleri sektörünün birçok pazarda güçlendiğini ve ihracatını rekor seviyede arttırdığını kaydeden Kızıltan, “Fuar boyunca Türk su ürünleri sektörü başarıyla tanıtıldı. Her yeni dış pazar, 2023 ihracat hedefimize ulaşma inancımızı güçlendiriyor. Bu gibi fuarların ve tanıtımların, 2023 yılındaki su ürünleri sektörü ihracat hedefimiz olan 1,5 milyar dolara ulaşmamıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Fuar süresince hem taze olarak levrek, kaya levreği ve çipura sergilendi hem de yaklaşık 3 bin kişiye, aşçılar Daniel Organist ve Bergüzar Murat’ın sunumuyla levrek ve çipura tattırıldı. Taze ve dondurulmuş ürünlere ABD pazarında büyük ilgi var. Türkiye, 2013 Ocak-Mayıs döneminde bu ülkeye 3 milyon 311 bin dolarlık su ürünleri ihraç ederken 2014'ün aynı döneminde yüzde 113’lük artışla 7 milyon 51 bin dolarlık ihracat yaptı. CİHAN

Yorumlar