Amerikalılar Türk zeytinyağını sevdi

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), ABD’deki pazar payını arttırmak için dünyanın en büyük gıda fuarları arasındaki New York Summer Fancy Food Show'a katıldı. Burada Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtarak Amerikalılara sevdirdi....

Google Haberlere Abone ol
Amerikalılar Türk zeytinyağını sevdi

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), ABD’deki pazar payını arttırmak için dünyanın en büyük gıda fuarları arasındaki New York Summer Fancy Food Show'a katıldı. Burada Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtarak Amerikalılara sevdirdi. 29 Haziran-1 Temmuz 2014 arasındaki fuara, 18 metrekarelik stantla katılındı.

ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, fuar boyunca yoğun ilgi gördüklerini, stantta sofralık zeytin çeşitleri ve zeytinyağı tattırdıklarını söyledi. Fuarın ikinci günü Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Jean Louis Barjol ve ABD'nin en önemli ithalatçı birliği olan Kuzey Amerika Zeytinyağı İthalatçıları Birliği Başkanı Eryn Balch'ın sunum yaptığı seminerlere katıldıklarını aktaran Gündeş, “Eryn Balch'ın verdiği rakamlara göre ABD'de kişi başına zeytinyağı tüketimi 1,1 litre düzeyinde. Bunun 2,5 litre düzeyine çıkarılması için akademik araştırmalar ve ülke içi tanıtım çalışmaları yapılıyor. Halihazırda dünyanın en büyük zeytinyağı ithalatçısı olan ABD, gelecek için de çok önemli bir pazar. ABD'de satılan bitkisel yağlar arasında zeytinyağının pazar payı yüzde 13 düzeyinde. Bu oran, daha ileride çok daha büyük rakamlara ulaşacak. Amacımız, ABD pazarındaki payımızı arttırmak.” dedi.

ABD'DE TÜRK ZEYTİNYAĞININ İMAJI ÇOK İYİ DURUMDA

ABD’de Türk zeytinyağının imajının çok iyi durumda olduğuna dikkat çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er de Türkiye’den gönderilen zeytinyağının yüksek kalitede olduğunu söyledi. Denetimler sayesinde herhangi bir şekilde karışım yağ ihracatına izin verilmediğini, bu uygulamanın olumlu imajda büyük pay sahibi olduğunu vurgulayan Er, “Bu imajın devam etmesi çok önemli. Bu şekilde ülkemizin, ABD zeytinyağı piyasasındaki pazar payını ilerleyen dönemde ciddi biçimde arttıracağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ HAMMADDE TEDARİĞİ ŞART

İhracatçıların ABD pazarındaki mevcut yerlerini kaybetmemesi ve paylarını arttırması için hammadde sürekliliğinin büyük önem taşıdığını belirten Davut Er, yıllar itibariyle zeytin ve zeytinyağı üretiminin çok büyük farklılıklar göstermesi sebebiyle ürünün bol olduğu yıllarda iyi şartlarda saklanmasının, hem fiyatı hem de tedariği olumlu etkileyeceğini dile getirdi. New York Summer Fancy Food Show'da, ilerleyen dönemde Türkiye’den ABD’ye bir sektörel ticaret heyeti düzenlenmesi için danışmanlık firmaları ve ithalatçı birlikleriyle temasa geçtiklerini aktaran Er, bunun ihracat hedeflerine ulaşmada aracılık edeceğini sözlerine ekledi.

Türkiye, 2012/13 sezonundaki 292 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatının 88 milyon dolarlık dilimini ABD’ye yaptı. Bu ülke, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında ilk beş pazarından biri. 2012/13 sezonunda ABD’ye sofralık zeytin ihracatı, 9,5 milyon dolar seviyesine ulaştı. CİHAN

Yorumlar