Amerikalılar Türk lokumunu sevdi

Türkiye’nin şekerleme ürünleri, ABD’de yapılan Summer Fancy Food Fuarı’nda ilgi gördü. Bu ürünlerden lokum, tam not aldı.Şekerleme ve çikolata sektörü; ürünlerini dünyaya tanıtmayı, ihracatını artırmayı planlıyor. Bu çerçevede...

Google Haberlere Abone ol
Amerikalılar Türk lokumunu sevdi

Türkiye’nin şekerleme ürünleri, ABD’de yapılan Summer Fancy Food Fuarı’nda ilgi gördü. Bu ürünlerden lokum, tam not aldı.

Şekerleme ve çikolata sektörü; ürünlerini dünyaya tanıtmayı, ihracatını artırmayı planlıyor. Bu çerçevede Summer Fancy Food Fuarı’na katılan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Soytürk, ABD’ye çikolata ve şekerleme satışları ile ilgili olarak şunları ifade etti:

“Türkiye’nin ABD’ye şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatının son senelerde önemli artışlar elde ettiği görülüyor. 2000’de 2,2 milyon dolar olan ihracatımız, 2013’te 59,1 milyon dolar olmuştu. Ancak ABD’ye toplam şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatı büyük ölçüde kakao içermeyen şeker mamulleri ihracatından ileri geliyor. Toplam ihracatın yüzde 93,6’sını kakao içermeyen şeker mamulleri teşkil ediyor. Toplam şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatı içinde çikolataların yüzde 5,9 payı bulunuyor. Yani lokum ve helva gibi ananevi ürünlerimizde, ABD’ye ihracatımız çok değil. Bu bağlamda jöleli şekerler dışında ABD’ye şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatımızın sınırlı olduğu görülüyor. İkinci defa katıldığımız Summer Fancy Food Fuarı’nda ihracatımızın çok olmadığı mamullerimizi ön plana çıkardık ve Amerikalılar bilhassa Türk lokumunu çok sevdi.”

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Küpçü de ABD’nin şekerleme adına önemli bir ülke olduğuna işaret etti. Küpçü, “Dünya şekerli ve çikolatalı mamuller ithalatında ilk sırada yer alan ABD, 2013’te 3,8 milyar dolar değerinde şekerli ve çikolatalı mamuller ithalatı yaptı. Ülkenin 2 milyar dolar değerinde de ihracatı bulunuyor. Çok yoğun rekabetin olduğu bu sektöre büyük üreticilerin yön verdiği görülüyor. Çikolata perakende satışlarının yüzde 66’sı iki önemli firma tarafından yapılıyor. Dünyanın önemli üreticilerin tamamının sektörde yer alması, ithal ürünlerin ülkeye girişini güçleştiriyor.” dedi.

Türkiye’nin şekerleme ürünleri ihracatı için ABD’nin kritik bir yer olduğunu vurgulayan Küpçü, “ Ülkede varlığımızı artırmamız gerekiyor. Bu fuar, ABD hedeflerimiz için çok önemli. Ancak Şekerleme Tanıtım Grubu olarak biz sektörümüzün ihracat anlamında çok daha iyi konumda olması için devamlı yeni yerler arıyoruz. İhracat, Türkiye ekonomisinin tek çıkış yolu. Biz, sektörümüz adına son 10 senede ihracat özelinde iyi şeyler yaptığımıza kanaat getiriyoruz, ancak yetmez. İhracatımızı artırmak ve hedeflerimize ulaşmak için yeni ülkeler bulmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar