Amerika'dan Faiz İçin Kritik Açıklama Gelince Dolar Tahminleri Değişti

Fed Başkanı parasal sıkılaştırma bu yıl içinde başlayacak dedi. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Selva Demiralp, faiz artırımı ile doların 2,70'i göreceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Amerika'dan Faiz İçin Kritik Açıklama Gelince Dolar Tahminleri Değişti

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yelllen, Fed'in getiri yükselişını enflasyon hedefine ulaşana kadar erteleyemeyeceğini belirterek, 'Federal Açık Piyasa Komitesindeki (FOMC) meslektaşlarım ve ben federal kaynak oranının önümüzdeki birkaç sene arasında kademeli şekilde yoğunlaştırılmasını öngörüyoruz' dedi. Yellen, San Francisco'da yaptığı konuşmasında, Fed'in parasal sıkılaştırmaya, ekonomik şartlardaki iyileşmenin sürmesi biçiminde bu sene arasında başlayacağını söyledi.

'KADEMELİ OLARAK FAİZ ARTACAK'

Faiz yükselişının kademeli şekilde gerçekleştirileceğini bildiren Yellen, 'FOMC'deki meslektaşlarım ve ben, federal kaynak oranının önümüzdeki birkaç sene arasında kademeli şekilde yoğunlaştırılmasını öngörüyoruz' ifadesini kullandı. Yellen, diğer yandan sıkılaştırmanın önceden belirlenen bir orana veya takvime bağlı kalmayacağını ve getiri yükselişında izlenecek yolun ekonomik şartlara dayanacağını vurguladı.

İSDİHTAM ZAYIFLAYABİLİR

Para politikalarının etkilerinin tam olarak hissedilmesinin uzun vakit aldığını savunan Yellen, normalleşmeye gereğinden geç başlamanın ekonomik risklerine işaret ederken, şunları kaydetti: 'Normalleşmeye başlamayı enflasyon hedefimize ulaşana veya ulaşmak üzere olana kadar ertelemenin sağduyulu olmadığına inanıyorum. Bu, yüzde 2 enflasyon ve tam istihdam hedeflerimizde aşırıya kaçmamıza yol açar ve Şayet FOMC'yi birden ve ciddi bir sıkılaştırma yapmak durumunda bırakırsa, ekonomik gelişme ve istihdamı zayıflatabilir.' Yellen, bununla beraber getiri oranlarının uzun vakit boyunca çok çok düşük tutulmasının yatırımcıların gereğinden çok risk almasına yol açarak, finansal istikrara ziyan verebileceğini anlattı.

ARTIRIMIN ÖN KOŞULU DEĞİL

Çekirdek enflasyonda kayda kıymet yükseliş sağlanmasının sıkılaştırmanın ön koşulu olmadığını belirten Yellen, getiri artırımından, lakin ücretlerdeki yükseliş ve enflasyon göstergelerinde incelme görülürse, huzursuz olacağını dile getirdi.
Yellen sözlerini, 'İlk getiri yükselişının ne vakit gerçekleşeceği gereğinden çok önemsenmemeli, zira piyasalar ve umumi iktisat için asıl mühim bulunan kısa dönemli getiri oranlarının grafiği, ilk getiri yükselişının kati tarihsel değil' gibi tamamladı. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 28- 29 Nisan'da düzenlenecek. Ancak bu toplantıda getiri artırımına ait herhangi bir karar alınması beklenmiyor.

DOLAR 2.70 LİRA OLACAK

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Selva Demiralp, Moody's'ten gelen izahatları ve piyasalardaki son olup bitenleri Son Baskı'da değerlendirdi. Moody's'in izahatlarıyla ilgili konuşan Demiralp şunları söyledi: 'Moody's hata anlaşıldı. Kârların azalması makul bir beklenti. Tepki alınca ikinci izahat 'beni hata anladınız' anlamına geliyor. Çarşamba günkü raporu son derece makul buluyorum. Bankaların kârlarında bir düşme bekleniyor. Kriz beklentisi yok. Dirençli demek bankalarınız bunu da geçirir demek. Şartlar daha kötüye gidebilir. Yemen'deki son gelişmeler derhal kura yansıdı.' Demiralp, 10 Nisan'da Moody's'in not ve görünümde ayrıcalıklı yapmayacağını kaydetti.

2,55'İN ALTINA İNMEZ

Doların seyriyle ilgili konuşan Demiralp, 'Kurdaki esas belirleyici Fed'den gelen sinyaller. Bu sene arasında bir getiri yükselişı bekleniyor, Eylül ayına kaydı. Şu anda 2,60'lardaki kurun çok çok fazla felç şansı yok. 2,55'lerin altına ineceğini zannetmiyorum. Fed'in adımları yaklaştıkça kurun yönü yukarı olacaktır. Fed'in getiri artırımı olasılığı yaklaşınca 2,70'lerin görüleceğini düşünüyorum' dedi.

FAİZ İNDİRİMİ OPTİMAL DEĞİL

Demiralp şöyle devam etti: 'Merkez Bankası çok çok zor durumda. Büyüme rakamları düşük, endüstri üretimi Ocak'ta negatife geçti. Enflasyon istekten gelen bir enflasyon değil. Faizin indirilmesi optimal bir siyaset değil. Politika faizine dokunulmasın ama mecbur karşılıklar aşağı çekilirse istek desteklenebilir. Faiz yükselişı biraz merhametsiz olur. Mevcut getiri korunursa o dahi şahin duruş olur ama indirim olmamalı.' Demiralp, ilk çeyrekte büyümenin sıfıra yakın olabileceğini söyledi. (Kaynak:Hürriyet-CNBC-E)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar