Almanya’nın yasadışı desteğine milyarlık ceza söz konusu

AB Komisyonu, büyük şirketlere uygulanan enerji fiyat indirimlerinin AB yasalarına uygunluğunu ve AB sınırları içerisinde çalışmalarına devam eden diğer şirketler aleyhine haksız rekabete yol açıp açmadığını inceleyecek.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’nın yasadışı desteğine milyarlık ceza söz konusu

AB Komisyonu, büyük şirketlere uygulanan enerji fiyat indirimlerinin AB yasalarına uygunluğunu ve AB sınırları içerisinde çalışmalarına devam eden diğer şirketler aleyhine haksız rekabete yol açıp açmadığını inceleyecek. Almanya’ya ‘kötü’ haberin gelmesi durumunda ‘çok dramatik’ durumların ortaya çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Zor durumda kalan şirketlerin on binlerce insanı işten çıkarması da muhtemel.

Nüfusunun yanı sıra şirketleri ile de Almanya’nın en yoğun eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde Avrupa Birliği’nden (AB) gelecek haber endişe ile bekleniyor. Almanya yıllardır üretimde fazlaca enerji kullanan şirketlere Çevre Dostu Enerji Payı (EEG-Umlage) konusunda bu büyük indirimler yapıyordu. Bu indirimlerin AB yasalarına uygunluğu ve bunun AB sınırları içerisinde çalışmalarına devam eden diğer şirketler karşısında haksız rekabete yol açıp açmadığı AB Komisyonu tarafından incelenecek.

Almanya’ya ‘kötü’ haberin gelmesi durumunda yetkililerinin ifadelerine göre ‘çok dramatik’ durumlar ortaya çıkacak ve çok sayıda şirket zor günler geçirecek. Almanya genelinde toplam bin 700 şirket üretiminde çok fazlaca enerji kullandığı için devlet tarafından EEG yardımı şekliyle sübvanse ediliyor. KRV’de ise toplamında 770 bin şirketten 400’ünün bu avantajdan yararlandığı belirtildi.

Şirketlere sağlanan bu kolaylık sayesinde toplam 400 bin civarında işyerinin sağlandığı kayıtlara geçti. Enerjinin en yoğun olduğu KRV’de ise bu rakamın 220 bin civarında olduğu kaydedildi. Avantajdan yararlanan şirketlerin kimya, plastik, metal, tekstil gibi branşlardan olduğu ve Bayer, Evonik, Linde gibi dev şirketlerin bunların arasında yer aldığı ifade ediliyor.

AB Komisyonu’nun diğer şirketlerin rekabette zarar gördüğü yönünde karar alması durumunda yüzlerce şirket devletten bu indirimi alamayacak. Daha kötüsü ise, AB Komisyonu’nun geçmiş yılları da değerlendirmeye alması olacak. Bu durumda da şirketlerin geçmiş yıllarda EEG yardımı şeklinde devletten elde ettikleri milyarlarca Euro’luk yardımların yıl be yıl tekrar tahsil edilmesi gündeme gelecek.

AB’den gelecek haber olumsuz olduğu takdirde, on binlerce insanın işsiz kalma ihtimali söz konusu. CİHAN

Yorumlar