Almanya’nın önümüzdeki yıl hedefi sıfır borçlanma

Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, gelecek yıl sıfır borçlanmayı öngören bütçeyi tanıttı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’nın önümüzdeki yıl hedefi sıfır borçlanma

Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, gelecek yıl sıfır borçlanmayı öngören bütçeyi tanıttı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Schäuble’nin sunduğu 2014 bütçesi ve 2018 yılına kadarki planlar dün Bakanlar Kabinesi tarafından onaylandı.

Bakanın sunduğu bütçe planlamasına göre devletin 298,5 milyar Euro’luk yıllık giderler için yeni borç alımına ihtiyaç kalmayacak. Son dört yıl içinde gider seviyesinin sabit olduğunu aktaran Maliye Bakanı, sadece sel felaketi gibi istisna durumlar söz konusu olduğunda artış kaydedildiğini ifade etti. Schäuble, bütçenin sağlam ayakta olduğunu vurguladı. Almanya 2015’de borçlanmayı sıfıra indirmesi durumunda 1969’dan bu yana bunu ilk kez başarmış olacak. “Hükümet sözünü tuttu” diyen Schäuble, sadece 2014’de 6,5 milyar Euro yeni borç alınacağını, ondan sonraki yıllarda buna ihtiyaç kalmayacağını duyurdu.

Bilindiği gibi 2014 yılının bütçesinin geçen yıl kabul edilmesi ve 1 Ocak 2014’de yürürlüğe girmesi gerekiyordu, ancak genel seçimlerden sonra hükümet kurma sürecinin uzaması bu yıl için planlamaların ertelenmesine sebep oldu. Schäuble geçen yıl 6,2 milyar Euro yeni borç almayı düşünüyordu, dün sunduğu planda ise bu rakama 300 milyon Euro daha eklenmiş oldu. Geçen yıl ise Almanya 22,1 milyar Euro yeni borç aldı. Büyük Koalisyon hükümetinin alt yapı ve eğitime daha fazla yatırım, erken emeklilik, belediye ve eyaletlere yardım gibi düşünceleri borçları geri ödeme planları arka plana attı. Gelecek yıl devletin harcamalarının 298,5 milyar Euro’dan 327 milyar Euro’ya yükselmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar