Almanya'dan Türk Vatandaşlarına Vize Konusunda Önemli Karar

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'nde, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa'ya yönelik sunulan önerge kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'dan Türk Vatandaşlarına Vize Konusunda Önemli Karar

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'nde, Türk vatandaşlarına yönelik vizenin kaldırılması için verilen önerge kabul edildi.

ÖNERGE 4 PARTİNİN DESTEĞİYLE KABUL EDİLDİ

15 Temmuz 2014 tarihinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nin, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması için Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'ne verdiği önerge, 18 Mart 2015 tarihinde Genel Kurul'da yapılan oylamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hür Demokrat Parti'nin de (FDP) desteğiyle kabul edildi.

FEDERAL HÜKÜMETİN GÜNDEMİNE TAŞINACAK

Önergenin Eyalet Meclisi'nde kabul edilmesiyle ortak vize uygulamasının kaldırılması tyükselişmalarının Alman Federal Hükümeti'nin gündemine taşınması bekleniyor.

'VİZE UYGULAMASI ÖNEMLİ BİR GÜNDEM MADDESİ'

Alman Eyalet Mahkemesindeki oylamaya ait izahatda bulunan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 1980'li zamanlardan bu güne AB aza devletleri sebebi ile Türk vatandaşlarına yönelik mecbur vize uygulaması ve bunun yarattığı hastalıkların son zamanlarda Türkiye-AB müzakere sürecinin ciddi bir gündem maddesini oluşturduğunu söyledi.

'VİZE SORUNU KONUSUNDA ALINMIŞ İLK KARAR'

Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşmasının Aralık 2013 tarihinde imzalanması arkasından taraflar içinde başlatılan vize serbestliği diyaloğunda, Türkiye'nin lüzumlu kriterleri yerine getirmesi biçiminde Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa'nın kapılarının açılacağını hatırlatan Başkan Vardan şunları söyledi:

'Vize serbestliği diyaloğu sürecinde ilk kritik viraj Ekim 2014 tarihinde tahsil edildi ve Avrupa Komisyonu yayımladığı vize serbestliği diyaloğu değerlendirme raporunda, Türkiye'nin ilgili kriterlerin birçoğunda ilerleme kaydettiğini anlatım etti. Ancak görülüyor ki Türkiye'nin savaşı sırf Komisyon nezdinde değil, aza devletlerde de devam ediyor. Almanya'da Federal Mahkemenin aldığı bu karar epey bir önemli. Çünkü bu karar Almanya'da bir eyalet sebebi ile Türk vatandaşlarına yönelik vize problemi meselesinde tahsil edilmiş ilk karar. Hele ki bu ilk kararın Başbakan Merkel'in önderi bulunduğu CDU sebebi ile da desteklenmesi fazla aşırı değerli'.

'TÜRKİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEKTİR'

Başkan Vardan; 'AB ülkelerinin iç siyasetinde Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa meselesinde müspet bir havanın oluşmasını, konunun siyasal ve yasal boyutları kadar önemsemek gerekiyor. Avrupa'da kamuoylarının karar vericileri bu yönde etkilemesi iri ciddiyet taşıyor. Almanya'da muhafazakar eğilimli CDU'nun da desteğiyle kabul edilen bu önerge ve başka AB ülkelerinde verilecek aynı kararlar, hiç şüphesiz vize serbestliği yolunda Türkiye'nin elini güçlendirecektir' ifadelerini kullandı.

'30'DAN FAZLA DAVADA ALMANYA TARAF ÜLKE'

Geçen sene Nisan ayında Türk işadamı Osman Nuri Korca'nın, 2010 yılında Almanya'nın Duisburg havalimanından art çevrilmesine ait Berlin Yüksek yönetim Mahkemesine açtığı belirleme davasını kazandığını hatırlatan İKV Başkanı Vardan:

'Korca Davasının yıldönümünde gene Almanya'dan vize meselesinde müspet bir haberin gelmesi epey bir ilginç. Hatırlayacaksınız Almanya, insanların hür dolaşımına ait Türk vatandaşlarının ABAD'a taşıdığı fazla aşırı ciddi ve emsal niteliğindeki iki dava bulunan Soysal ve Demirkan davalarının da tarafı konumunda bulunan aza ülke. Yine Türk vatandaşlarına yönelik vize meselesinde ABAD'da karara bağlanan 50'nin üstündeki davanın 30'dan fazlasında Almanya yan ülke' dedi.

'VİZESİZ AVRUPA HAYALİ'

Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa serüvenin de Almanya'nın kritik ciddiyete sahip olduğunu vurgulayan Başkan Vardan şöyle devam etti:

'Türkiye ile karşılıklı hariç ticaret hacminin 40 milyon dolar'a yaklaştığı ve ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşiminin hummalı biçimde sürdüğü Almanya, her süre Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa düşlerini direkt etkileyen bir memleket olmuştur'.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar