Almanya'daki Amazon grevleri başka ülkelere yayılıyor

Amerikalı internet alışveriş devi Amazon’un Almanya’daki tesislerinde çalışanlar geçen yazdan beri aralıklarla greve gidiyor. Ancak şirket yapılan grevlerden pek etkilenmiyor ve iş bırakma eylemleri müşterilere yansımıyor.ABD’li şirkete...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki Amazon grevleri başka ülkelere yayılıyor

Amerikalı internet alışveriş devi Amazon’un Almanya’daki tesislerinde çalışanlar geçen yazdan beri aralıklarla greve gidiyor. Ancak şirket yapılan grevlerden pek etkilenmiyor ve iş bırakma eylemleri müşterilere yansımıyor.

ABD’li şirkete durumun ciddiyetini anlatmak ve şirkete karşı konumlarını güçlendirmek için Almanya’daki Verdi sendikası başka ülkelerdeki çalışma ortamlarından rahatsız olan personelle temasa geçti.

Verdi sendikası başkanı Frank Bsirske, “Ortak hareket etmenin gücünü göstereceğiz ve konsantre bir aksiyon planlıyoruz.” diyerek ABD ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Amazon çalışanlarıyla birlikte greve gideceklerini söyledi.

Sendikacılara göre, Amazon’un patronu Jeff Bezos’un personel politikasından sadece Almanya’dakiler şikayetçi değil. Dünyanın pek çok yerindeki Amazon tesislerinde çalışanlar da ücretlerin düşüklüğünden ve çalışma şartlarının ağırlığından dert yanıyor.

Bezos, 21. yüzyılda internet ticareti yapıp çalışanlarını 19. yüzyıldakiler gibi muamele etmekle suçlanıyor.

Verdi’nin Almanya’da en çok şikayet ettiği konuların başında ise yine düşük ücretler geliyor. Ticaret sektörü ortalamasına göre ücret isteyen çalışanların bu talebine karşı ABD’li şirket nakliye şirketleri ortalamasına göre ücret ödüyor ve sendika ile de pazarlık masasına da oturmuyor.

Amazon’un Almanya’daki tesislerde yaklaşık 9 bin kişi çalışıyor. Bu sayının büyük kısmı Bad Hersfeld ve Leipzig’deki depolarda yoğunlaşıyor. CİHAN

Yorumlar