Almanya'da tartışmalı enerji yasası Meclis’ten geçti

Almanya'da Federal hükümetin hazırladığı ve Avrupa Birliği’nin karşı çıktığı Yenilenebilir Enerji Yasası Meclis’te kabul edildi. Yeni yasa ile bu zamana kadar devletin desteklediği rüzgar panelleri, solar enerji ve biyogaz üreticileri...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da tartışmalı enerji yasası Meclis’ten geçti

Almanya'da Federal hükümetin hazırladığı ve Avrupa Birliği’nin karşı çıktığı Yenilenebilir Enerji Yasası Meclis’te kabul edildi. Yeni yasa ile bu zamana kadar devletin desteklediği rüzgar panelleri, solar enerji ve biyogaz üreticileri giderlere ortak olmak zorunda kalacaklar. Hedef vatandaşların artan elektrik giderlerinin azaltılması.

Federal hükümetin en önemli icraatlarından birisi olan Yenilenebilir Enerji Reformu, Federal Meclis’ten geçti. 1 Ağustos 2014 tarihinden yürürlüğe girmesi beklenen yasaya Avrupa Birliği Komisyonu itiraz ediyor.

Yasa göre 2015’ten itibaren elektrik ihtiyacını kendisi karşılayan kuruluşlardan yüzde 40 modeli olarak adlandırılan bir uygulama ile vergi alınacak olması tartışmaya yol açmıştı. Reforma göre büyük endüstri kuruluşları elektrik üretiminin yüzde 15’inin büyük solar enerji sistemi olan süpermarketlerde yüzde 50’ye yakının vergisini ödeyecek. Küçük solar enerji üretim yerleri belli kapasitenin altıdaysa ödeme yapmayacak. Federal hükümet, üreticilerden alacağı vergiyle vatandaşın kullandığı elektrik giderindeki yükü hafifletmeyi planlıyordu.

Avrupa Birliği Komisyonu ise üreticiler arasındaki farklılığın adaletsizliğe sebebiyet verdiğini ifade ederek Almanya’nın enerji reformunun yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Ayrıca AB, yurt dışından ithal edilen elektrikten alınan verginin ‘serbest iç pazar prensibine aykırı’ olduğunu ileri sürerek kaldırılmasını istese de Almanya bunun hukuken mümkün olmadığı cevabını verdi.

Devletin yenilenebilir enerji üreticilerine verdiği destek nedeniyle 2003 yılından bugüne vatandaşların kullandığı elektriğin yüzde 6,4 oranında pahalanması hükümeti harekete geçirdi. Yenilebilir Enerji Yasası EEG nedeniyle birçok sanayi şirketi EEG giderinin muaf tutulup maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerekiyordu. Reformla sanayi firmaları da maliyete ortak olacak. EEG reformu ile hükümetin yenilebilir enerji üreticilerinden kw/saat için sağladığı katkı 12 Cent’e düşecek.

Solar enerji ve rüzgar panelleri üreticileri de 2 bin 500 Megavatt’tan fazla üretemeyecekler. Kendi üretim tesislerini kuranlardan da vergi alınacak. Elektik giderlerinin ne kadar pahalılaşacağı konusunda kesin bilgi vermeyen Federal Ekonomi Bakanlığı, 2015 yılında kilovat başına 5,85 ile yüzde 6,86 Cent arasında değişen bir zam olacağını öngörüyor. CİHAN

Yorumlar