Almanya'da kadınlar daha az kazanıyor

Alman anayasasında yer alan 'aynı iş için aynı maaş' ilkesine rağmen, bu prensip hayata geçirilemiyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da kadınlar daha az kazanıyor

Alman anayasasında yer alan 'aynı iş için aynı maaş' ilkesine rağmen, bu prensip hayata geçirilemiyor. Almanya çapında yapılan bir araştırma da, genç kadınların meslek hayatına başladıkları andan itibaren aynı işi yapan genç erkeklere kıyasla daha az kazandığını bir kez daha ortaya koydu.

Buna göre kadınlar aynı niteliklere ve tecrübeye sahip olmalarına ve aynı işi icra etmelerine rağmen daha düşük maaş alıyor. Bugüne kadar maaş farkının çalışma hayatının hangi döneminde oluştuğu bilinmiyordu. Ekonomi uzmanı Michael Marti, araştırmadan sonra eşit emeğe ayrımcı fiyatlandırmanın meslek hayatına atılmayla birlikte başladığını öğrendiklerini söyledi.

Ecoplan adlı şirket, okuldan mesleğe geçişi araştıran bir proje kapsamında 6 bin gencin verisini değerlendirdi. Araştırmada; eğitim seviyesi, nitelik, köken, ailenin sosyoekonomik durumu gibi birçok faktör de göz önünde bulundurularak başlangıç maaşları kıyaslandı. Genç kadınların, aynı şartlarda çalışan erkeklere göre yüzde 7 daha az maaş aldığı belirlendi. Uzmanlar, aile kurmak istediklerinde işten ayrılacaklarını düşünen yöneticilerin, bu sebeple kadınlar için daha düşük maaş öngördüğünü ifade ediyor. Ekonomist Kathrin Bertschy İskandinav ülkelerinde olduğu gibi doğum sonrasında ebeveyn izninin yürürlüğe girmesi ile babaların da izin alma ihtimalinin maaş farkının azalmasına neden olabileceğini söyledi. CİHAN

Yorumlar