Almanya borçlanmayı azalttı

Almanya 2013’ün son çeyreğinde borçlanmayı aşağılara çekmeyi başardı. Federal yönetim, eyaletler ve belediyeler bazında bu düşük borçlanmalara rağmen rakamlar Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı yeni verilere göre toplamda 2 trilyon Euro’nun üzerin.

Google Haberlere Abone ol
Almanya borçlanmayı azalttı

Almanya 2013’ün son çeyreğinde borçlanmayı aşağılara çekmeyi başardı. Federal yönetim, eyaletler ve belediyeler bazında bu düşük borçlanmalara rağmen rakamlar Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı yeni verilere göre toplamda 2 trilyon Euro’nun üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmenin en çok eyaletlerin işine geldiğini düşünen uzmanlar, olumsuz etkilenenlerin ise daha çok belediyeler olduğunu ifade ediyorlar.

Toplam borçlanma 2 trilyon 24 milyar Euro olarak gerçekleşirken, bu rakam, 2012 yılı aynı dönemin borçlanma rakamına göre 39,9 milyar Euro daha az borç olarak kayıtlara geçti. Federal devletin borcu yüzde birlik düşüş ile 1,2 trilyon Euro olurken, eyaletlerin borcunda yüzde 4,4’lük düşüş göstererek toplam 620 milyar Euro oldu.

Yüzde 0,5’lik artış ile borçlanmada beklentilerin tersine bir trend gösteren belediyeler ise 133 milyar Euro ile genel borçlanmanın düşüşünden yararlanmış oldu. Finans uzmanlarına göre bu azalma iflas eden bankalara bağlanıyor. WestLB ve Hypo Real Estate gibi bankaların iflas durumunda arkasında duran federal bakanlığın, bu bankaların devreden çıkması ile birlikte borçlanmada avantaj sağladığı ileri sürülüyor.

Bankaların küçülerek de olsa piyasaya tekrar dönerek işlem yapmaya başlamaları ile birlikte tekrar hisse senetleri ile alışverişe başlamalarının federal hükümeti rahatlattığı, bunun da devletin borçlanmasında düşüşü beraberinde getirdiği uzman görüşleri arasında yer alıyor. CİHAN

Yorumlar