Almanya 1969’dan bu yana ilk defa yeni borç yapmadı

Almanya’nın 2015 yılında 1969’den beri ilk defa bu yıl yeni borç yapmayacağını söyleyen Başbakan Angela Merkel, bunun bütçe politikası için tarihi bir gelişme olduğunu söyledi. Merkel, Almanya’nın gelecek yılda Avrupa’nın kalkınma...

Google Haberlere Abone ol
Almanya 1969’dan bu yana ilk defa yeni borç yapmadı

Almanya’nın 2015 yılında 1969’den beri ilk defa bu yıl yeni borç yapmayacağını söyleyen Başbakan Angela Merkel, bunun bütçe politikası için tarihi bir gelişme olduğunu söyledi. Merkel, Almanya’nın gelecek yılda Avrupa’nın kalkınma motoru olacağını vurguladı. Federal Meclis’te 2014 genel bütçe görüşmelerinde konuşan Başbakan Angela Merkel (CDU), Almanya’nın Euro bölgesinin istikrar ve kalkınma gücü olmaya devam edeceğini söyledi. Merkel, ekonominin kalkınma eğilimiyle 2014’e girdiğini hatırlatarak, beklentilerinin yüzde 1,8 oranında bir büyüme olduğunu ve gelecek yılda da Alman ekonomisinin kalkınmada yüzde 2’yi bulacağını kaydetti.

Almanya’nın 42 milyon çalışanla rekor sayıya ulaştığını ifade eden Başbakan Merkel, sosyal sigortalı çalışan sayısının arttığını, gençlerin işsizlik sorunuyla mücadelenin başarılı olduğunu, fakat uzun süre işsiz olanların durumunun iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Euro bölgesinde krizin tam olarak aşılmadığını hatırlatan Merkel, risklerin devam ettiğini vurguladı. Avrupa Birliği hükümet başkanları zirvesi öncesi AB’de istikrar ve tasarruf paktında yumuşama olmayacağını söyleyerek Yunanistan ve Fransa gibi ülkelerin beklentisini boşa çıkaran başbakan, “Avrupa İstikrar ve Kalkınma Paktı daha fazla kalkınma ve istihdam için şart. Koalisyon sözleşmesinde SPD ile pakta sert kurallar için anlaştık. Bu biliniyor" sözleriyle SPD Genel Başkanı SigmarGabriel’in “İstikrar ve Kalkınma Paktı’nda istisnalar olabilir" sözüne karşı çıktı.

EĞİTİM VE ARAŞTIRMAYA 9 MİLYAR EURO

Federal yönetimin eğitim ve araştırmada mali desteğinin arttığına dikkat çeken Merkel, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3’ünün eğitime aktarılması hedefinde başarıya ulaştıklarını dile getirdi. Bu yasama yılında ek olarak 9 milyar Euro daha eğitim ve araştırmaya bütçe ayıracaklarını söyleyen Merkel, “Bu gelecek için iyi bir yatırım" ifadelerini kullandı. 2015 yılından itibaren federal hükümet, eyaletlerinde sorumluluğunda olan öğrenci yardımı BAföG’ü tamamen üstlenecek. Federal hükümetin emeklilik reformunu öven Merkel, uzun yıllardır çalışanların 63 yaşında kesintisiz emekli olabileceklerini, fakat yaşlanan nüfus nedeniyle 67 yasında emekliliğin önemli olduğunu kaydetti.

ALMANYA, JUNCKER’İ DESTEKLEYECEK

AB Komisyonu Başkanlığı seçimine de değinen Merkel, İngiltere’nin karşı çıktığı eski Lüksemburg Başbakanı Jean- ClaudeJuncker’i komisyon başkanı seçeceklerini ifade etti. Merkel, İngiltere’nin “AB’den çıkarız" restini dikkate almadığını ima etti.

UKRAYNA’DA BARIŞ ADIMLARINI ÖVDÜ

Bütçe konuşmasında Ukrayna krizine değinen Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sınırdan asker çekme adımını överek, Rusya’nın barışçıl çözüm için önemli adım attığını söyledi. Krizin çözümü için uzun görüşmeye ihtiyaç olduğunu, önceliklerinin diplomatik çözüm olmakla birlikte Rusya’ya karşı yaptırımların da masaya gelebileceği uyarısında bulunan Merkel, Suriye ve Irak’taki gelişmeleri de 'dramatik’ olarak değerlendirdi. Merkel, yüzbinlerce insanın yerlerini terk ettiğini ve Almanya’nın mültecilere yardım etmeye devam edeceğini ifade etti. Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü olduğunu da hatırlatan başbakan, Avrupa’da özgürlüklerin gelecek nesiller için korunması gerektiğini belirterek “Güçlünün hukuku değil, hukukun üstünlüğünü geçerli olmalı." dedi.

CİHAN

Yorumlar