Alman hükümeti, 2014'te daha fazla borçlanacak

Almanya'da federal hükümet, Büyük Koalisyon Anlaşması’ndaki vaatleri yerine getirmek için 2014’de planlanandan daha fazla borçlanacak.

Google Haberlere Abone ol
Alman hükümeti, 2014'te daha fazla borçlanacak

Almanya'da federal hükümet, Büyük Koalisyon Anlaşması’ndaki vaatleri yerine getirmek için 2014’de planlanandan daha fazla borçlanacak. Hükümetteki Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) hedefleri gerçekleştirmek için 6 milyar yerine 8 milyar Euro tutarında yeni borca gireceği belirtiliyor.

Büyük Koalisyon ortakları Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti(SPD), imzaladıkları hükümet anlaşmasında asgari ücret, 1992’den önce anne olanlara emeklilik maaşı, 45 yıl çalışanlara 63 yaşında erken emekliliğe ayrılma, belediyelere ve altyapıya yatırım gibi vaatlerde bulundu. Önümüzdeki yasama döneminde 2017 yılına kadar bu hedeflerin gerçekleştirilmesinin 23 milyar Euro’ya mal olacağı belirtiliyor.

Haftalık haber dergisi Der Spiegel’e, hükümetin 2014 bütçe planlamasına göre, önümüzdeki yıl 6 milyar Euro yerine 8 milyar Euro yeni borç alınacağını yazdı. Federal Maliye Bakanlığı’nın gelecek yılın bütçe planlaması, 22 Eylül’de genel seçimler yapıldığı için Federal Meclis tarafından kabul edilmemişti. Maliye Bakanı Wolfgang Schaueble’nin bu yeni borçlanma ile hükümet anlaşmasında vaat edilen altyapıya yatırımını hedeflediği belirtiliyor. 2014 bütçe planlamasının şubat ayının sonunda Bakanlar Kabinesi tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Diğer taraftan, Siyah-Kırmızı hükümetin hedeflerinin sebep olacağı faturanın da vatandaşa çıkacağı belirtiliyor. Örneğin bakım sigortası aidatlarının yüzde 0,3 puan yükseltilmesi düşünülüyor. Buna karşılık emeklilik sigortasının aidatlarının azaltılacağı belirtilmişti, ancak Büyük Koalisyon’un konuyla ilgili yasa taslağına göre aidatların aynı kalmasını hedefleniyor. Şimdiki yasaya göre ise emeklilik sigorta aidatlarından harcanan miktardan fazla gelir edildiği için emeklilik sigortasının yüzde 18,9’dan yüzde 18,3’e düşürülmesi gerekiyor. Ancak bu oran aynı tutulduğunda devlet kasasına ek olarak 7,5 milyar Euro daha fazla girecek.

Almanya Vergi Ödeyenler Birliği’nin verilerine göre devlet borcu dün öğlen itibariyle yaklaşık 2 trilyon 32 milyar 959 milyon 850 bin Euro’yu oluşturuyor. Borç saniyede bin 123 Euro artarken, adam başı borçlanma 25 bin 254 Euro’dan oluşuyor. CİHAN

Yorumlar