Alman bakandan Çin'e otomotiv çıkarması

Üç günlük resmi ziyaret için Çin Halk Cumhuriyeti’ne giden Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi-Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, 2015 yılında Almanya-Çin arasındaki ticaret hacmini 200 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol
Alman bakandan Çin'e otomotiv çıkarması

Üç günlük resmi ziyaret için Çin Halk Cumhuriyeti’ne giden Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi-Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, 2015 yılında Almanya-Çin arasındaki ticaret hacmini 200 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyor.

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, üç günlük resmi ziyaret için gittiği Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ilk görüşmesini bugün Çin Başbakanı Li Keqiang ile gerçekleştirecek. Beraberinde götürdüğü 50’nin üzerinde işadamı ile iki ülke arasındaki ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel, Pekin Ekonomi Forumu’nun da açılışını yapacak. Almanya, 2015 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmini 200 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyor.

İKİ ÜLKENİN TİCARET HACMİ 140 MİLYAR EURO

Gabriel’in Çin Halk Cumhuriyeti temasları öncesi Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin’in Almanya’nın bölgedeki en önemli ekonomi partneri olduğunun altı çizilerek, ticari ilişkiler konusunda şu bilgiler verildi: “Alman-Çin ekonomi ilişkileri son yıllarda büyük bir dinamizm ile gelişti. Çin bugün Almanya’nın bölgedeki en önemli ticaret partneri ve Avrupa dışında ABD’den sonra ihracat yaptığı en önemli ikinci ülke. Almanya, Çin’in Avrupa’daki açık arayla en öndeki ticaret ortağıdır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2013 için yaklaşık 140,4 milyar Euro’dur. 2013 yılında Almanya’nın Çin’e ihracatı yüzde 0,4 artarak 67 milyar Euro’ya ulaştı. Aynı yıl Çin’den Almanya’ya yapılan ihracat ise 73,4 milyar Euro olarak gerçekleşti. Tahmini olarak bugün 2 bin 500’ün üzerinde Alman şirketi Çin’de bulunmaktadır. Bu şirketlerin Çin’de yaptıkları yatırımlar yaklaşık 39 milyar Euro’ya yükselmiştir.”

Gabriel bugün Çin Başbakanı Li Keqiang tarafından kabul edildikten sonra ticaret ve bilim bakanları ile de ikili görüşmelerde bulunacak. Ekonomi alanında atılan reformlarla uluslararası ticaret ve yatırım konularının istişare edileceği Alman-Çin görüşmelerinde Çin piyasasına giriş ile Almanya’nın özellikle üzerinde durduğu patent ihlalleriyle mücadele konusuna da ağırlık verileceği bildirildi.

Gabriel’in açılışını yapacağı “Enerji Verimliliği Ekonomi Forumu” ile ilgili Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bu yılın Mart ayında gerçekleştirdiği Almanya ziyaretine atıfta bulunan bakanlık, mevcut forumun iki ülke arasında enerji verimliliği konusundaki ekonomik işbirliğini daha da güçlendireceğine vurgu yaptı.

8 yıl aradan sonra Almanya’ya resmi ziyarette bulunarak Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelen Xi, “Çin ve Almanya arasındaki ekonomik işbirliği için devasa imkânlar bulunuyor. Asya ve Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinin işbirliği tüm dünyaya büyüme olasılıkları sunuyor.” açıklamasında bulunmuştu.

ALMAN OTOMOTİV DEVLERİNDEN ÇİN ÇIKARMASI

Bu arada Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel yarın Pekin’de düzenlenecek olan “2014 Çin Otomotiv Fuarı”na da katılarak VW, BMW, Mercedes-Benz gibi Alman otomotiv firmalarının yeni modellerini sergilediği stantları gezecek. Alman şirketleri için ilgili fuarın Çin pazarına açılan kapı olmasının otomotiv devlerini yakından ilgilendirdiği biliniyor.

Beraberinde bulunan 50’nin üzerinde Alman şirket temsilcileri ile Şanghay şehrine geçecek olan Gabriel, serbest ticaret için pilot bölge olarak seçilen bu şehirde bulunan Alman şirketi Voith’i ziyaret edecek. Alman-Çin Ticaret Odaları görüşmesinde ise Alman tarafını üst düzey temsilci olan Alman Ekonomi Evi Asya-Pasifik Komisyonu Başkanı Hubert Lienghard temsil edecek. CİHAN

Yorumlar